Банкеръ Daily

Свят

Делауър е първият американски щат, ратифицирал Конституция на САЩ

Знамето на Делауър

На днешния ден през 1787 г. Делауър става първият американски щат, ратифицирал Конституция на САЩ.

Делауър (Delaware) е един от Средноатлантическите щати в САЩ. Разположен е в североизточната част на полуостров Делмарва. Делауър е вторият сред най-малките по площ американски щати и шести сред щатите с най-малко население. Столица на щата е град Довер. Наблизо край него е разположена авиабазата Довер (Dover Air Force Base). Населението на щата е около 1 милион човека.

Делауър е известен като "Първият щат", тъй като на 7 декември 1787 година той е първият от 13-те колонии, която е ратифицирала Конституцията на САЩ. Девизът на щата е "Свобода и независимост". Делауър е известен с прозвищата:  "Първият щат", "Диамантовия щат" и "Щатът на синята кокошка".

Делауър е един от 13-те колонии, които са се разбунтували срещу британското владичество по време на Войната за независимост. Тя е започнала през 1775 година и след началото й три окръга образуват "Делауърския щат". Година по-късно тази общност е приела своята първа конституция и е обявила, че става щат Делауър. Първите губернатори са носили титлата "Президент на  щата Делауър". Новата конституция през 1792 година е отменила статуса на христианството като държавна религия.

По време на Гражданската война Делауър е бил рабовладелчески щат, но в резултат на референдум е останал в състава на Съюза /название, използвано за федералното правителство на Съединените щати, подкрепяно от двадесет свободни щата и пет гранични робски щата/. Два месеца преди края на  войната - на 18 февруари 1865 година, Делауър гласувал срещу Тринадесетата поправка към Конституцията на САЩ, която отменя робството. Практически резултат  от това не е имало, тъй като достатъчен брой други щати са гласували за поправката. Тя влиза  в сила на 18 декември 1865 година, но юридически тази поправка е била ратифицирана от щата Делауър едва през 1901 година, т.е. 40 години след като Абрахам Линкълн публикува Прокламацията за освобождение.

Делауър заема територия с дължина 154 км и ширина от 14 до 56 км с обща площ от 5060 км², а това го прави  вторият сред най-малките щати на страната след Род Айлънд. От юг и запад неговата територия е ограничена от Мериленд, а от север е Пенсилвания. От изток  е Ню Джърси (границата с него минава предимно по река Делауър, понякога тя върви по нейния източен бряг), залива Делауър и Атлантическия океан. Необикновена е границата на Делауър с Пенсилвания - по-голямата част от нея има дъговидна форма. Обикновено тя се описва като дъга от кръг с радиус 19.4 км, чийто център е разположен на купола на зданието на съда в град Ню Касл и е известна като Дванайсетмилния кръг. Това е  единствената закръглена граница на щат в САЩ. 

Днешната конституция на Делауър, четвърта поред, е  приета през 1897 г. и предвижда разделение на властта на законодателна, изпълнителна и съдебна. Законодателният орган се състои от Камара на представителите (41 члена) и Сенат (21 члена). Изпълнителната власт е в ръцете на Губернатора на щат Делауър. Върховният съд е най-отгоре на съдебната система.

Делауър е едни от малкото щати, в които досега се е запазил така наречения Канцлерски съд, който разглежда спорове, възникнали в резултат на "правото на справедливостта". Според замисъла на създателите на съда, той трябва да се ръководи само от справедливостта.

Бизнесът

Смята се, че законодателството на Делауър е най-удобното от гледната точка на бизнеса, особено за големите корпорации. Това и достъпността до специалния съд, чийто съдии са специализирани в решаване на спорове с участието на компании, е причината за това много големи и най-големите корпорации в САЩ да са регистрирани в щата Делауър, даже ако те са разположени в други щати.

Забележителности

В Делауър има няколко музея, природни резервати, паркове, мемориали, морски фарове и други исторически места. В щата се намира вторият най-дълъг двоен висящ  мост в света - Мемориалният мост Делауър.

Рехобот Бич заедно с градовете Люис, Дюи Бич, Бетани Бич, Южен Бетани и Фенвик Айленд образуват мрежа на Делауърски плажни курорти.

В Делауър се провеждат няколко фестивала и празници. Най-забележителните сред тях са Риверфест в град Сифорд, Фестивала на шоколада в Рехобот Бич  и други.

Интересни факти

Разположената недалеч от Довер база на ВВС на САЩ е една от най-големите в страната. Освен своето основно предназначение, тази база е и приемен пункт и временна морга за американските военнослужещи и някои граждански лица, починали или загинали зад граница.

Щатът Делауър е оказал огромно влияние върху формирането на окончателния текст на Конституцията на Съединените щати на Америка. Именно затова много експерти я наричат Конституция на Великия щат Делауър.

 

Войната за независимостта на САЩ 

(American Revolutionary War, American War of Independence) в американската литература често се нарича и Американска революция (1775-1783 г.). Това е война на Великобритания и лоялистите (лоялните на законното правителство на британската корона) срещу революционерите от 13-те британски колонии, провъзгласили в хода на тази война своята независимост от Великобритания като самостоятелна съюзна държава през 1776 година

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във