Банкеръ Daily

Свят

Декларация на ЕС: Без неконтролирана миграция от Афганистан!

Министрите на вътрешните работи на Европейския съюз ще заявят утре, че са решени да предотвратят неконтролираната миграция от Афганистан, съобщи Ройтерс, позовавайки се на проектодекларация, до която агенцията е имала достъп.

Правителствата на ЕС държат да избегнат повторението на хаотичния приток на мигранти от 2015 г., който хвана блока неподготвен и предизвика разделения сред държавите от ЕС и подхраниха подкрепата за крайнодесните партии, докато лагерите в Гърция и други страни бяха препълнени.

"Въз основа на научените уроци ЕС и неговите държави членки са решени да действат съвместно, за да предотвратят повторението на неконтролирани мащабни нелегални миграционни движения, с които се сблъскват в миналото, като подготвят координиран и подреден отговор", ще заявяват министрите в документа, датиран от 28 август.

В него не се съдържат конкретни подробности за нови мерки.

Министрите ще се съберат на извънредна среща във вторник в Брюксел, за да обсъдят последиците от кризата в Афганистан. Миналата седмица ЕС обяви повече пари за помощ за Афганистан, както и за околните страни.

Вътрешните министри ще потвърдят ангажимента си да предоставят повече средства, въпреки че предоставянето на помощ се усложни, откакто талибаните си върнаха контрола над страната, споделят представители на ЕС.

"ЕС трябва да засили и подкрепата си  за страните в непосредственото съседство на Афганистан, за да гарантира, че нуждаещите се получават адекватна защита преди всичко в региона", ще заявят министрите.

Въпреки че Турция помогна за овладяване на кризата през 2015 г. с финансиране от ЕС, като привлече милиони сирийски бежанци, Анкара е по-малко склонна да приеме много афганистанци, тъй като пандемията от COVID-19 и икономическият спад натоварват социалните и осигурителните услуги.

Министрите ще се ангажират да спрат новите заплахи за сигурността от Афганистан за гражданите на ЕС, както и да се извършват необходимите проверки за сигурност на евакуираните, се казва в проектодекларацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във