Банкеръ Weekly

Свят

Дейвид Камерън мотае ЕС

Британският премиер Дейвид Камерън отново не представи предложенията си за реформи в ЕС, от които зависи оставането на страната му в общността, и ще направи това през ноември, съобщи "Ройтерс". Камерън пое този ангажимент на срещата на върха в Брюксел, изправен пред все по-голямото недоволство на лидерите на съюза.

"Темпото сега ще бъде ускорено и аз отново ще очертая четирите съществени области, в които се нуждаем от промяна, като изложа какви да бъдат тези промени в началото на ноември", заяви той в Брюксел. Според източник на "Ройтерс", пожелал анонимност, Камерън е обявил пред другите лидери, че ще представи пред председателя на Европейския съвет Доналд Туск детайлен списък с исканията. Туск е приветствал изказването му с думите, че истинските преговори вече ще могат да започнат.

Британският премиер неведнъж е твърдял, че изготвянето на условията за оставането в съюза, към който Великобритания се присъедини през 1973-а, изисква "много работа". Официални представители на общността обаче все по-открито изразяват раздразнение, че от май досега, когато партията на Камерън спечели изборите, Лондон все още не е представил конкретни предложения.

Със задълбочаването на бежанската криза все повече се усилват и опасенията, че първоначалният график, според който преговорите с британците трябваше да приключат до края на 2015-а, няма да бъде спазен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във