Банкеръ Daily

Свят

Дейвид Фрост: ЕС да не забравя, че Великобритания е независима държава

Главният британски преговарящ за Брексит Дейвид Фрост заяви, преди да отпътува за започващия днес решителен кръг от преговори в Брюксел, че "ЕС трябва да прояви повече реализъм по отношение на статута на Обединеното кралство като независима държава“.

С много напрежение бяха белязани дните преди подновяването на осмия кръг от преговори, на които се гледа като на последен шанс за постигане на сделка преди изтичането на „преходния период“ в края на годината.

Дейвид Фрост заяви, че все още има време двете страни да договорят търговска сделка, но ЕС трябва да осъзнае, че преговорната позиция на британците е позицията  на една суверенна държава, предаде БНР.

Думите на Фрост идват след заканата на премиера Борис Джонсън да напусне преговорите, ако сделка не бъде постигната до 15 октомври.

От ЕС казват, че ще направят всичко по силите им за постигане на споразумение, но ще бъдат готови и за сценарий „без сделка“.

Острата размяна на реплики дойде и след като от Даунинг стрийт обявиха, че подготвят нов закон за митническите правила в Северна Ирландия, в случай че се провалят преговорите. 

В Брюксел изразиха загриженост, че Великобритания няма да изпълни задълженията си по подписаното споразумението за напускане на организацията.

Ако търговска сделка не бъде постигната и ратифицирана от европейските страни до края на годината, Обединеното кралство ще трябва да търгува с блока по правилата на Световната търговска организация, което включва тарифи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във