Банкеръ Daily

Свят

Дейвид Дейвис: Великобритания няма да плати 45 млрд. евро за "Брексит"

Британският министър за Брексита Дейвид Дейвис оспори информация в печата, според която Великобритания ще е готова да плати 40 милиарда лири (около 45 млрд. евро) за уреждане на раздялата си с Европейския съюз, предаде Франс прес.

Тази сума е измислена, заяви Дейвис днес пред Би Би Си. Няма да огласявам цифри, би било смешно, но имаме доста ясна представа откъде искаме да тръгнем в това отношение, добави той.

В реч във Флоренция в петък британската министър-председателка Тереза Мей обеща Лондон да изпълни поетите ангажименти към текущия европейски бюджет, но не уточни конкретна сума.

Според в. "Таймс", който цитира двама неназовани европейски източници, Мей се е съгласила да се изплатят на ЕС 40 млрд. лири: 20 милиарда като вноски към настоящия европейски бюджет, обхващащ периода до 2020 г., и 20 милиарда за "други задължения".

Според в. "Сън" тези задължения са свързани с участието на Обединеното кралство в научноизследователски проекти и в агенции като Европол.

ЕС на свой ред изчислява задълженията на Великобритания във връзка с Брекзита на 60 до 100 млрд. евро, включвайки в сметката всички проекти, в които участва Лондон.

Дейвид Дейвис определи като "спорно" и искането на ЕС Великобритания да участва в изплащането на пенсиите на европейските чиновници.

Лондон няма да следва действащите в ЕС правни норми след Брекзита, каза още пред Би Би Си Дейвис, цитиран от 

Facebook logo
Бъдете с нас и във