Банкеръ Daily

Владимир Путин:

Действията на Русия ще зависят от гаранциите за сигурността й

По-нататъшните действия на Москва ще зависят не от хода на преговорите по гаранции за сигурност със САЩ, а от това дали ще се гарантира сигурност на Русия. Това заяви днес на годишната си пресконференция президентът на Русия Владимир Путин, предаде ТАСС.

"По повод гаранциите (за сигурност) и ще зависи ли нещо от хода на преговорите - действията ни ще зависят не от хода на преговорите, а от безусловното гарантиране на сигурност за Русия днес и в историческа перспектива", каза той в отговор на въпрос.

Русия не можеше спокойно да гледа кървавия преврат в Украйна през 2014 г., когато "убиваха и подпалваха хора", заяви Путин във връзка с анексията на Крим от Москва и позицията й за конфликта в Източна Украйна. "Как можехме да откажем на Севастопол и Крим, на хората там, и да не ги вземем под своя закрила, под крилото си. Невъзможно нещо. Поставиха ни в ситуация, в която нямаше как да постъпим иначе. Или пък можехме ли съвсем безучастно да гледаме какво става на югоизток, в Донбас?", запита риторично той.

Властите в Украйна изтласкват руснаците и рускоезичното население от териториите, исторически обитавани от тях, каза Путин. Със закона си за коренните народи Киев "обяви руснаците, живеещи на тази територия, на тяхна собствена територия, за некоренен народ, както впрочем и поляците, унгарците, румънците", добави той. По думите му този закон предизвиква противоречия в отношенията на Киев с Варшава, Будапеща и Букурещ.

Лидерът на Русия отбеляза, че в Украйна е приет закон за държавния език, украинския, ограничаващ сферата, в която може да се използва руският.

Русия вижда засега положителна като цяло реакция от страна на САЩ след предложенията си за гаранции за сигурност, заяви още Путин.

"В тази връзка бих желал да подчертая, че като цяло виждаме засега положителна реакция. Американските партньори ни казват, че са готови тази дискусия, тези преговори да започнат в самото начало на годината в Женева. И двете страни са назначили представители. Надявам се развитието на ситуацията да тръгне именно по този път", каза руският лидер.

Опонентите на Русия векове наред говореха, че тя не може да бъде победена, а само разрушена отвътре, посочи той. "Искам да припомня какво говореха нашите опоненти векове наред: Русия не може да бъде победена, може само да бъде разрушена отвътре. Което благополучно бе сторено през периода на Първата световна война, . . . и през 1990-те, когато рушаха Съветския съюз", каза Путин в отговор на въпрос на Би Би Си. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във