Банкеръ Daily

Свят

Дейселблум: Две години няма да стигнат за "Брексит"

Преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз са много сложни и ще отнемат повече време, отколкото планираните две години, заяви в сряда президентът на Еврогрупата Йерун Дейселблум, съобщава Ройтерс.

Преди време Великобритания обяви, че ще задейства член 50 от Европейския договор от Лисабон до края на март следващата година, с което да започне 24-месечното обратно броене преди излизането от единния блок.

"Преговорите са изключително сложни. Те ще отнемат много повече време, отколкото две години", заяви Дейселблум и добави, че двете страни гледат една на друга с "известни подозрения".

Шефът на Еврогрупата посочи, че мнозина в Европа, подобно на управляващите в Лондон, също са били неподготвени за британския вот през юни за напускане на ЕС, който не беше прогнозиран и от социолозите.

"Хората се шегуват, че Великобритания не разполага с план за "Брексит", но и мнозина европейци не разполагат с подобни планове", каза Дейселблум.

Холандският финансов министър заяви, че неговият предпочитан вариант ще бъде, ако Великобритания в крайна сметка не задейства член 50 от Европейския договор, но ако това е невъзможно, той лично би желал да се запази, доколкото е възможно, свободната търговия между Холандия и Великобритания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във