Банкеръ Daily

Свят

Дефицитът на въглища в Китай вдигна цените на алуминия до нов максимум

Цената на алуминия във вторник за първи път  от юли 2008 година прескочи кота 3100 долара за тон в хода на търговската сесия на Лондонската борса за метали (LME). Според анализаторите, ръстът на цената на алуминия е предизвикан от дефицита на въглища в Китай и общото повишение на цените на енергоносителите.

Пазарът на алуминий „се подгрява“ заради недостига на въглища, който се използва в работата на електроцентралите, и, като следствие, ограниченията на доставките на електроенергия, производството на метала в Китай може да се намали, отбелязват експертите. При това, по мнението на някои от тях, в близка перспектива е възможен и по-нататъшен ръст на цените на алуминия със 100-200 долара.

Причините за ръста

Ръстът на цените на алуминия изпреварва другите метали на фона на кризата  в енергийния сектор на Китай, който традиционно залага на производството на електроенергия от въглища.

Производствто на първичен алуминий е основано на електролиза - един енергоемък процес, изискващ голямо количество електричество. Затова ситуацията с ръста на цените на въглищата, ниските запаси на въглища в електроцентралите, прекъсванията  в доставките на електроенергия в алуминиевите заводи или на въглища в ТЕЦ-овете влече след себе си съществен ръст на себестойноста на производството на алуминий в Китай като минимум, а като максимум – понижение на производството.

Китай все още е нетен експортьор на алуминий, така че влиянието на тези фактори не само върху себестойността, но и на производството, могат да повлияят върху достъпността на алуминия и доставките за основните страни вносители може значително да се понижат.

Заедно с това пазарът „се оглежда“ за  възможното повишение на цените на електроенергията както в самия Китай, така и в Европа, което пък ще доведе и до ръст на себестойността при производството на алуминий, казват анализаторите.  Електроенергията формира от 30% до 50% от себестойността на тон първичен алуминий при повечето производители.

Максималните спотови цени на алуминия бяха достигали 3200-3300 долара за тон през 2008 година. Тестването на тези нива в текущата ситуация е напълно възможно.

Ситацията в Китай

Още една причина за ръста на цените на въглищата в Китай е намалението на импорта на въглища заради прекъсването на работата на чуждестранните доставчици на фона на пандемията, а също така и понижените пропускателни възможности на митническите пунктове на границата заради строгите карантинни мерки.

Цените на въглищата в Китай са нараснали по данни от септември два пъти в сравнение с 2020 година, съобщава вестник China Daily.

Facebook logo
Бъдете с нас и във