Банкеръ Daily

Свят

Дефицитът на САЩ е 1 трлн. долара, а федералния дълг - 28.5 трилиона

САЩ действително бият рекорд след рекорд. Проблемът е, че от техните рекорди ни се изправят косите, а мнозина брокери и дилъри по фондовите борси все по-често си задават въпроса: "Докога все така ще я караме...".

Тази седмица търговският дефицит на САЩ достигна наистина космическа стойност – над 1 трилион долара и продължава да расте. Това означава че страната е внесла стоки за 1 трилион долара повече отколкото е изнесла. Днес, към 16.34 часа, той бе на ниво от 1 трилион, осем милиарда и 641 милиона долара. Данните са от сайта usdebtclock.org.

Само дефицитът в търговията с Китай достига, към посочения час днес, сумата от 344.292 млрд. долара и продължава да расте. Въпросът е защо дори повишените мита, въведени от администрацията на експрезидента Доналад Тръмп върху вноса от Поднебесната империя, не дават днес резултат. И защо производството в САЩ продължава да пада, а изнесените производства не се връщат в страната.

Вносът на суров петрол в Съединените щати също бие рекорди. Днес той достигна нивото от 209.980 милиарда долара, което говори както за нарастващата консумация на течни горива в САЩ поради икономическото възстановяване след пандемията от Ковид 19, така и за неспособността на местните производители - и най-вече на шистоваците, да решат проблема с пълното задоволяване на нуждите от течно гориво в САЩ. А нали целта на т. нар. шистова революция бе хем да задоволи напълно нуждите на страната, хем да осигури и такъв размера на износа на въглеводороди, който да разбие на пух и прах мераците на ОПЕК за световна доминация.

Рекорди бие и федералният дълг на страната. В момента той преминава нивото от 28 трилиона 543 милиарда и 257 милиона долара. Което дава едно дългово натоварване от 85.600 долара на всеки гражданин на САЩ или по 226.794 долара на всеки данъкоплатец. Спрямо БВП през 1960 г. той е достигал 52.65% - една напълно поносима стойност за нормални публични финанси . През 1980 г. дългът е още по-малък - 34.63% от БВП. През 2000 г. - нараства малко до 57.11%, а сега - е цели 128.27% от БВП. Само за двадесет години САЩ успяха да увеличат два и половина пъти федералния си дълг, най-вероятно заради водените неспирни войни цели две десетилетия.

Подобно дългово бреме е възможно само при постоянен бюджетен дефицит и то с колосални мащаби. По официални данни, към днешна дата, федералният бюджетен дефицит достига равнището от 3.186.052 трилиона долара, докато нивото, определяно от независими финансисти, е по голямо - 3.377.860 трилиона долара. Официалните бюджетни разходи на Вашингтон достигат умопомрачителните 6 трилиона и 814 милиарда долара, докато актуалните данни са за 7 трилиона и 6 милиарда долара.

Растат и федералните разходи по водещите социални програми, например в здравеопазването, които се превръщат все повече и повече в сериозно бреме за Чичо Сам. Програмата "Медикеър" струва 1.324 трилиона долара, а "Медикейд" – 1.13 трилиона долара. Студентските кредити достигат пък 402 милиарда долара.

Това неограничено заемане на пари води до там, че дори при сегашните почти отрицателни лихви, поддържани от Федералния резерв въпреки набиращата скорост инфлация, чичо Сам да плаща само за лихви по дълговете си 402.272 милиарда долара на година. Но ако лихвите скочат с 1-2-3 процента, официален Вашингтон ще трябва да се бръкне много по-дълбоко само и само за да обслужва лихвените плащания по задълженията си.

На този фон с бесни темпове расте и паричното предлагане. Паричният агрегат М2 през тази година достигна ниво от 20 656 трилиона долара, докато през 2000 г. е бил едва 817.532 трилиона долара. Валутните и кредитните деривативи пък буквално ни събарят шапката. Сумата им е 595.050 трилиона долара през тази година срещу 91.421 трилиона долара през 2000 година.

На фона на тези данни все повече финансисти си задават въпроса докога може да се следва подобна финансова политика от официален Вашингтон. И отговор отвъд океана все още няма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във