Банкеръ Daily

Свят

Давид Сасоли: Не превръщайте Европейския съюз в континентален банкомат

Председателят на Европейския парламент Давид  Сасоли се обърна към лидерите на страните в ЕС в началото на тяхната среща на 17 юли, посветена на търсенето на съгласие за дългосрочния бюджет на ЕС и за мерките за възстановяване на икономиката от кризата с коронавируса.

“Дискусиите и решенията, които сме призвани да вземем, ще бъдат критично важни за реконструкцията на нашия съюз в следващите десетилетия. Не може да има връщане назад към положението преди кризата с COVID-19. Пандемията ни донесе нови отговорности и задължения: отговорността да правим избор и задължението да го направим в интерес на мнозинството, а не на единиците. Ако приемем това за нашата задача, става ясно в какво трябва да инвестираме: в зелената икономика, в здравеопазване, образование, в дигиталните, демократичните и социалните права”, каза Сасоли. 

Според него планът за възстановяване на стойност 750 млрд. евро трябва да помогне за трансформацията на икономиката и за намаляване на обществените неравенства: “Планът за възстановяване трябва да отговаря на нашите амбиции”.

 Сасоли припомни, че Парламентът е подкрепил предложенията на Комисията за размера на финансирането и дела на безвъзмездните средства и заемите. Той също така призова за въвеждането на набор от нови източници на бюджетни приходи и отмяна на отстъпките за вноските на някои държави, които по думите му са “несправедливи и трудни за обосноваване”.

В речта си Давид Сасоли изтъкна важната роля на Парламента относно решенията за бюджета. “Немислимо е една Европа, която е постигнала споразумение за общ отговор на кризата, да изолира Парламента”.

Той изрази разочарованието на Парламента от предложението на председателя на Съвета Шарл Мишел, което бе представено за разглеждане на срещата на върха: “Ако искаме да постигнем възстановяване, имаме нужда от стабилно, дългосрочно финансиране. Това е предварително условие за съгласието на Парламента”.

Сасоли подчерта значението на солидарността в настоящата криза: ”Европа се разви заедно въз основа на общи ценности. Нека не свеждаме Европейския съюз до континентален банкомат”. И добави: “Парламентът ще даде съгласието си за дългосрочния бюджет, само ако той отговори на приоритетите, които споменах днес”.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази увереност, че с политически кураж е възможно да бъде постигнато споразумение за възстановителния фонд на ЕС. Преговорите ще бъдат много трудни, но не само по въпроса за парите, а и за хората, за бъдещето на ЕС, за нашето единство, каза Мишел при пристигането си за срещата на върха в Брюксел. Германският канцлер Ангела Меркел също очаква много трудни преговори.

Холандският премиер Марк Рюте обаче каза пред репортери в петък, че шансовете на Европейския съюз да постигне споразумение за фонда за икономическо възстановяване от коронавируса са "под 50%".

Холандия е една от държавите, които се противопоставят на пакета за възстановяване от пандемията в размер на 750 евро, предложен от Европейската комисия и подкрепен от Франция и Германия. Искането им е да преобладава отпускането на заеми, а не на безвъзмездни средства, а парите да се раздават само срещу ангажименти за реформи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във