Банкеръ Daily

Свят

Давид Сасоли: Не може да се върнем към живота преди пандемията

Заседанието на Европейския съвет не даде светлина на паспортите за ваксинация.

Благодарение на колективния ни подход европейските страни не са хвърлени една срещу друга и богатите страни не са изкупили повечето ваксини, заяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли в началото на Европейския съвет в четвъртък 

"Аз съм строго против двустранни споразумения. Приканвам ви да запазите твърдост - не се поддавайте на национализъм относно ваксините. Общият подход ни позволява също така да наблюдаваме, да разследваме и да се противопоставяме на всякакви измами, насочени спрямо държави членки“, коментира Сасоли. 

Според него фармацевтичните компании трябва да изпълнят договорните си задължения, но ние трябва да продължим да проправяме път за всички практически лицензионни мерки, които ще ни позволят да ускорим обществената ваксинационна кампания.

"Трябва бързо да намерим решения за недостига и проблемите с доставките, за да увеличим производството. Нашето икономическо възстановяване ще бъде толкова по-здраво, колкото повече напредва ваксинацията“, заяви председателят на Парламента.

Според него, за да имат успех кампаниите за ваксиниране, е необходимо обществено доверие. Той добави: „Нашият отговор на кризата трябва да бъде повече демокрация“.

Сасоли подчерта нуждата от по-голяма роля на ЕС в областта на здравеопазването.

„Пандемията ни показа, че важни решения за сигурността, доставките на медицинско оборудване и ваксини, изследванията и производството, мерките във връзка с движението на хората и отварянето и затварянето на границите могат да бъдат вземани само на европейско ниво“, коментира председателят на ЕП.

Според него пътят напред е развитие на компетенциите на ЕС за справяне със здравни кризи: „Урокът от тази пандемия е, че не можем да се върнем към ситуацията, която беше преди. Би било грешка, загуба на енергия и би ни оставило зле подготвени за справяне с бъдещи предизвикателства. Задачата ни сега е да разработим европейска здравна политика, като дадем ясно дефинирани правомощия на европейските институции“, каза още Давид Сасоли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във