Банкеръ Daily

Свят

Давид Сасоли е новият председател на Европарламента

Давид-Мария Сасоли от групата на социалистите е новият председател на Европейския парламент. Той поема поста след Антонио Таяни.   

63-годишният Сасоли беше избран след две гласувания на евродепутатите в първата пленарна сесия след изборите през май, съобщава Ройтерс. Той е бивш журналист от Флоренция. Сасоли е евродепутат от около 10 години.

Сасоли събра най-много от гласове при първото гласуване, което се състоя по-рано днес. Кандидатите за поста бяха четирима -  Давид-Мария Сасоли, Ска Келер (Европейски свободен алианс, Германия), която на първото гласуване беше подкрепена от 125 евродепутати, Сира Рего (Европейската обединена левица/Северна зелена левица, Испания) и Ян Захрадил (Алианс на консерваторите и реформистите в Европа, Чешката република). 

От 2009 г. Сасоли е евродепутат, а преди това е имал дълга кариера на журналист в италиански вестници, информационни агенции и телевизии. В последните пет години той бе един от 14-те заместник-председатели на ЕП. За втори пореден мандат ЕП ще бъде ръководен от бивш италиански телевизионен водещ, какъвто бе и досегашният председател на институцията Антонио Таяни.

В първите си думи Сасоли заяви, че ЕП има нужда от ново мислене, мъдрост и смелост, за да се върне ЕС към духа на основателите на Общността. На плещите ни лежи голяма отговорност, трябва да възобновим процеса на сближаване, да отчитаме нуждите на гражданите. Постигнахме добър резултат, макар да искахме още повече, добави той.

Сасоли говори за отношението към различните вероизповедания, опазването на природата, правата на сексуалните малцинства, общите свободи. Той призова да се отговори на младежите, които настояват за по-добра защита на околната среда, както и за преодоляване на различията и борба с национализма.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във