Банкеръ Daily

Сградите на властта

"Даунинг стрийт" 10 очаква новия си стопанин

Маргарет Татчър казва, че Номер 10 е станал "едно от най-ценните бижута в националното наследство".

"Даунинг стрийт" 10 (10 Downing Street) е резиденцията и работен офис на министър-председателя на Обединеното кралство и главна квартира на правителството на Нейно Величество. Намира се на улица "Даунинг стрийт" в квартала Уестминстър в Лондон.

"Дауинг стрийт" е една от най-известните улици в английската столица, където от повече от 300 години се намират официалните резиденции на двамата най-високопоставени члена на правителството на Обединеното кралство: министър-председателя и финансовия министър. Първият обитава "Даунинг стрийт" 10, а в съседство - на номер 11, е вторият. Освен тях на улицата живеят и други висши политици, като например, секретарят на парламентарна група, излъчила правителството (на английски: Chief Whip). От южната страна на улицата са разположени офиси на Външното министерство (Форин офис).

"Даунинг стрийт" е пресечка на улица "Уайтхол" (тя започва от Парламента) в Централен Лондон, на няколко минути пеш от сградата на Парламента и недалеч от Бъкингамския дворец. Оформена е като улица през 80-те години на ХVІІ век от сър Джордж Даунинг на мястото на голямо имение - Хампдън хаус. "Даунинг стрийт" се използва като нарицателно (метоним) за правителството.

Уестминстър (Westminster) е исторически квартал в центъра на Лондон, столицата на Обединеното кралство и Северна Ирландия. Той е част от административния район Уестминстър, разположен на северния бряг на река Темза.

В квартала са съсредоточени редица забележителности и институции. Тук се намират:  Уестминстърското абатство, Бъкингамският дворец,  Кралският съд (англ. Royal Courts of Justice), Уестминстърският дворец е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тук заседава Парламентът, поради което Уестминстър се използва като негов метоним. Името на квартала е възникнало във връзка с Уестминстърското абатство (англ. West Minster - Западен Минстер, minster - манастирска църква, катедрала).

Номер 10, както често се нарича за краткост, е може би най-известният адрес в Лондон, а сградата, макар и със скромна лондонска фасада, е една от най-широко разпознаваемите в целия свят.

Номер 10 е центърът на британското правителство - буквално и в политически смисъл. Там са разположени офисите на премиера, на секретарите, на асистентите и на съветниците, както и конферентни зали и приемни, където премиерът се среща с други световни лидери и чуждестранни величия. Сградата е в близост до двореца Уестминстър и до Бъкингамския дворец.

Разположена на "Даунинг стрийт" в Уестминстър Сити, номер 10 е на повече от 300 години и има над 100 стаи. Частната резиденция заема третия етаж от къщата и има кухня, разположена в мазето. В останалите етажи на къщата се помещават офиси, конферентни зали, рецепция, всекидневни и трапезарии, където министър-председателят работи и където министри, лидери и чуждестранни сановници са посрещани и приемани. В задната част на сградата има вътрешен двор и тераса с изглед към градина от 0.5 акра (2000 кв. м). В близост до Сейнт Джеймсис Парк, номер 10 се намира до Бъкингамския дворец - резиденцията на британският монарх в Лондон, както и до Уестминстърския дворец - седалището на двете камари на парламента.

Първоначално състоящ се от три къщи, номер 10 бил предложен на Сър Робърт Уолпоул от крал Джордж II през 1732 година. Уолпоул приел имота при едно условие - че подаръкът е за Първия лорд на хазната (Министър-председателя), а не за него самия. Уолпоул възложил на Уилям Кент да обедини трите къщи, превръщайки ги в имота, който сега познаваме като "Даунинг стрийт" 10.

Въпреки размерите си и удобното си разположение, в близост до сградата на Парламента,, малко на брой министри са живели там в първите години. Скъпа за поддръжка, пренебрегвана и западнала, сградата на номер 10 била на косъм от събаряне няколко пъти. Въпреки това имотът бил запазен и по-късно бива свързан с много известни и успешни държавници и събития в историята на Великобритания. През 1985 година Маргарет Татчър казва, че Номер 10 е станал "едно от най-ценните бижута в националното наследство".

Facebook logo
Бъдете с нас и във