Банкеръ Daily

Свят

Датските социалдемократи не искат мигранти от незападни страни

Датската социалдемократическа партия (ДСП), най-голямата политическа формация в страната, която е опозиция на десноцентристкото правителство, представи вчера проект за реформи, целящи да намалят пристигането на чужденци от незападни страни, предаде Франс прес. Предложената серия от мерки беше отхвърлена от другите леви партии.

"Искаме да поставим горна граница на броя на незападните чужденци, които получават убежище в Дания", обясни председателката на ДСП Мете Фредериксен. "Искаме да реформираме освен това системата за даване на убежище, като разположим центрове за приемане извън Европа. В бъдеще бежанци ще могат да получат убежище в Дания само чрез квоти, определени от ООН", добави тя.

Според плановете бежанци, които се появят неочаквано в Дания ще бъдат изпращани към център за приемане извън Европа, например в Северна Африка, докато тече разглеждането на техния случай. Ако молбата им бъде одобрена от датските имиграционни служби, кандидатите за убежище няма да получат разрешение да отидат в Дания, а ще останат в транзитната страна, където е била разгледана молбата им, под защитата на Върховния комисариат на ООН за бежанците, но на разноски на Копенхаген.

Дания прие малко под 30 000 души в миграционната криза през 2015 - 2017 г., преди да затвори границите си с Германия и да засили контрола над пристигащите. За миналата година убежище в страната са поискали 3500 души.

Населението на Дания е 5,7 милиона и тя няма възможност да интегрира повече чужденци на своя територия, твърди Мете Фредериксен. "Населението на Дания се промени бързо за кратко време. През 1980 г. 1 на сто от датското население не беше от западен произход. Днес това са 8 на сто", подчерта тя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във