Банкеръ Daily

Свят

Датската премиерка въвела на своя глава ограниченията срещу Ковид

Мете Фредериксен

Решението на Дания да затвори през март 2020 г. границите си, както и училищата и детските градини, за да се справи с пандемията от коронавирус, е било по инициатива на офиса на министър-председателката, а не в резултат на препоръки на здравните власти, се вижда от разпространен вчера доклад, предаде ДПА.

Петчленна комисия, назначена от парламента, е направила изводи за реакцията на Дания на пандемията през зимата и пролетта на 2020 г.

Кoмисията не е открила данни, че в онзи момент властите са препоръчали сурови ограничения. 

Това противоречи на казаното от министър-председателката Мете Фредериксен на пресконференция по въпроса на 11 март м.г.

Тогава Фередериксен каза, че препоръката на властите е да се прекратят несъществени дейности в тези сфери за определен период от време.

Според комисията това изявление не е подкрепено със становища на здравните власти. Те са изразили съмнения дали е необходимо да се затварят училища и детски градини.

Няколко опозиционни партии критикуваха министър-председателката след огласяване на изводите от доклада.

Председателят на комисията Йорген Гронегард Кристенсен - почетен професор по политология в университета в Орхус, каза, че докладът е базиран на официални документи и кореспонденция.

На брифинг в парламента Кристенсен посочи, че министър-председателката е трябвало да каже, че е поета политическа отговорност за вземането на политически решения.

Докладът, който е от 598 страници, обхваща реакцията на Дания на пандемията в периода от края на 2019 г. до средата на април 2020 г., когато ограниченията бяха разхлабени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във