Банкеръ Daily

Свят

Данъчните убежища в ЕС струват на другите европейски страни 40 млрд. евро

Паул Танг, председател на подкомисията на Парламента по данъчни въпроси.

Новата парламентарна подкомисия по данъчни въпроси ще се превърне в европейски център за дебат по темата за данъчните убежища в Европейския съюз, заяви председателят ѝ Паул Танг (С&Д, Нидерландия).

"Намираме се в критичен момент. Правителствата оправдано изразходват милиарди евро, за да спасяват живота и поминъка на хората. Но натрупаните дългове ще трябва да бъдат плащани. След предишната криза направихме двойна грешка с бюджетните съкращения и с увеличените данъци за средната класа. Само най-богатите останаха недосегаеми. Този път трябва да бъде различно. Можем да излезем от тази криза по справедлив начин и да запазим доверието на гражданите, като потърсим начини да обложим онези, които не внасят справедливия си дял - това са най-богатите хора и големите корпорации", обясни Танг.

Само корпорациите избягват да платят данъци на стойност между 50 млрд. евро и 190 млрд. евро всяка година.

"Нашата комисия ще се бори срещу тази несправедливост, която е в основата на икономическата ни система. Ще работим и да превърнем данъчната система във фактор за устойчиво развитие. Като накараме големите замърсители да плащат, можем да стимулираме иновациите и да почистим природата", уточни евродепутатът.

Преди данъчните комисии в Парламента бяха анкетни комисии - те бяха създадени, за да разследват актуални скандали като Люкс лийкс или Досиетата от Панама. 

"С тази парламентарна комисия ние можем да продължим ценната работа, свършена от предишни комисии, по отношение на установяване на факти и привличане на общественото внимание, но също така можем да погледнем в дългосрочен план. Можем например да изградим трайни отношения с националните парламенти и с други международни организации. По този начин парламентарната комисия може да се превърне в европейски център за дебат по данъчните въпроси", каза Танг.

Европейският съюз няма много правомощия в данъчната област.  Както показаха предишните комисии по данъчно облагане, много от настоящите практики не издържат, ако бъдат осветени. Като просто се оказва натиск за прозрачност, като се изнасят фактите, за да бъдат видени от всички.

Неизбежно има разлика в подхода на ЕС към страни членки и към външни страни. Списъкът на данъчни убежища извън ЕС беше полезен за оказването на натиск върху добре известни данъчни убежища. Той далеч не е идеален, както показва изваждането от списъка неотдавна на Каймановите острови. Но е начало.

"Що се отнася до страните в ЕС, натискът трябваше да дойде главно от Европейския парламент. През март 2019 г. ние обявихме седем страни в ЕС, включително моята родна страна Нидерландия, за данъчни убежища. Това посочване с пръст значително промени дебата в Нидерландия - все повече мои сънародници приемат, че са нужни сериозни реформи", коментира Танг.

Тези данъчни убежища в ЕС костват на другите страни членки над 40 млрд. евро всяка година.

"Не можем да позволим това да продължи и вярвам, че в контекста на плана за възстановяване, натискът върху тези правителства ще се засили. Европейската комисия трябва да заяви ясно: данъчните убежища в ЕС следва да реформират данъчните системи или техните планове за възстановяване и устойчивост няма да бъдат одобрени", допълни евродепутатът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във