Банкеръ Daily

Свят

Данъчните хватки на Епстейн

Тъмната фасада на Джефри Епстейн

Правилата доста са се "затегнали" откакто финансовият магнат Джефри Епстейн е направил  първата си едра инвестиция на Американските Вирджински острови в края на 90-е години на миналия век. Въпросът обаче остава: след като един от самопровъзгласилите се по онова време данъчни специалисти е помагал на свръхбогатите да намалят данъците си, каква роля играе и днес архипелагът в обогатяването на Епстейн и на клиентите му?

И досега не може да се каже категорично дали финансовият магнат е купил през 1998-а частния си остров "Литъл Сейнт Джеймс", за да се усамоти в дамска компания или заради примамливите данъчни облаги. Кандидатстващите за регистрация фирми на Американските Вирджински острови са имали право на 90-процентна редукция на ДОД и на корпоративния данък, ако отговарят на известни условия, между които - да осигурят работа на поне десет местни жители и да инвестират 100 хил. щ. долара в местни индустриални сектори.

Местните власти започват за налагат по-стриктни изисквания за получаване на данъчни отстъпки през 2004-а - шест години след като Епстейн се заселва на територията. Това е достатъчен срок за находчив финансов играч да се превърне в по-мъдър съветник и да регистрира десетки дейности.

Дори днес нормативната база на Американските Вирджински острови е "огромен подарък  за хората с много пари", посочва Тим Ричърдс - адвокат, специализиран в международното данъчно облагане в правната кантора "Ричърдс енд партнърс" в Маями.

Американското законодателство позволява на бизнесмени като Епстейн да не плащат обичайните  щатски данъци като изчисляват фирмените приходи на мястото където са разположени компютърните сървъри. Данъчните системи на щатските територии, каквито са и Американските Вирджински острови, са същите като на континента, с тази разлика, че получател е местното правителство, а не финансовото ведомство на САЩ. За доходи, които не са реализирани на американска земя, властите имат право да намаляват данъците в някои случаи, с цел, примерно, да стимулират икономическото развитие на територията.

Епстейн започва да пести от данъци още преди две десетилетия когато премества фирмата си "Джей Епстейн енд ко." от Ню Йорк на един от четирите основни острови на архипелага - Сейнт Томас. Дейността на компанията, преименувана на "Файненшъл тръст ко.",  все още е обвита в тайна, макар че някои инвестиции излязоха на светло. Една от тях са вложения в размер на 80 млн. щ. долара в хеджинговия фонд DB Zwirn & Co., направени в периода от 2002-а до 2005-а. 

Следващата данъчна "игра" на финансовия фокусник се случва през 2012-а, когато той получава право да включи друга своя фирма - "Садърн тръст ко.", в програмата за данъчни отстъпки. Дружеството се преборва за 90% редукция на данъците върху приходите си от дейността на Американските Вирджински острови и за 100% върху брутните печалби и акцизи за период от десет години, започнал през февруари 2013-а, сочат официални документи на островната администрация.

Или, както обобщава Джоузеф ДиРузо - дългогодишен данъчен пълномощник на архипелага, "Американските Вирджински острови са уникални, защото имат одобрени от конгреса данъчни облекчения, записани във Вътрешния кодекс на приходната агенция, а  същевременно над тях се вее американския флаг, ползват услугите на щатския федерален съд, обжалванията се препращат в щатски съдилища, местните не са изключени от щатската банкова система и дори притежават районен код за САЩ". 

 

Port of Storm

 

За резидентите  на островите данъчните отстъпки са още по-пространни  - 90% е намалението  на ДОД. Засега не е ясно дали Епстейн, който извън двата частни острова в близост до Сейнт Томас притежава и къща в Манхатън, вила във Флорида, ранчо в Ню Мексико и апартамент в Париж, някога изобщо е бил жител на архипелага. По правило, за да ползва тази облага, данъкоплатецът трябва да прекарва поне 183 дни от  годината на островите. Според летателните документи на милиардера обаче той е прекарал в региона едва 56 дни през 2017-а и 13 - през 2018-а. Бивш служител на Епстейн посочва, че работодателят му винаги е пътувал до частния си остров с някой от личните си самолети.

Все пак, докато обхождал владенията си извън Американските Вирджински острови, неговият "Садърн тръст" пуснал дълбоки корени на Сейнт Томас. За да се гарантира данъчния  му статус, Епстейн се съгласил да инвестира повече от 400 хил. щ. долара в местния бизнес и да назначи на пълен работен ден десет служители до края на шестата година от дейността на дружеството, 80% от които са  резиденти на островите. Не е ясно каква точно е дейността на компанията, в чийто сертификат е записано, че "осигурява обширна база данни за ДНК и разработва платформа за събирането им". Почти незабележимо е и присъствието й на търговския площад на Сейнт Томас, където е регистриран централния й офис. Името й фигурира единствено на табелка на входа на зданието, а уебсайт адрес  липсва. Последната официална проверка на дейността на "Садърн тръст" е от ноември 2018-а и тя не е открила отклонения  от закона. 

В наши дни инспекциите на оторизираните органи на Вирджинските острови са доста по-стриктни, отколкото преди 2004-а, особено върху дейността на дружествата с високи доходи като хеджингови фондове, консултантски и инвестиционни услуги, които доминират в програмата за данъчни отстъпки. Например, някои богати американски данъкоплатци се включват в съществуващи корпорации и претендират, че са резиденти просто за да се възползват от данъчните облаги. Разследване на сенатската комисия за финансови услуги стига до заключението, че някои данъкоплатци успяват дори да фалшифицират жителството си на Американските Вирджински острови като представят само шофьорски лиценз или регистрационна карта за участие в избори, а не удостоверение за престой.

Подобни проверки обаче изобщо не поставят Епстейн извън закона. Защото освен "Садърн тръст" той има поне още дузина други дружества на острова, в които са вписани активите му - частните самолети и други имоти, както и джойнт венчър 50:50 в местното пристанище Port of Storm, съвместно с имотния магнат Андрю Фаркас - също участник в програмата.  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във