Банкеръ Daily

Свят

"Данске" набира идеи за бъдещето си

Крис Фогелзанг

Новият главен изпълнителен директор на "Данске банк" - Крис Фогелзанг, поиска от всеки с работещи предложения за управлението на компанията, да се свърже с него. Близо година и половина след като датският финансов регулатор порица банката за политиката й да съветва персонала "да си затваря устата", новото ръководство се насочи към прозрачно управление. Фогелзанг - бивш банкер от холандската "АБН АМРО банк", който оглави "Данске" през миналия месец, подкани инвеститори и служители да се обръщат директно към него. В интервю за медиите той декларира, че банковият мениджмънт се опитва да бъде колкото е възможно по-прозрачен и иска от всеки член на банковия персонал да говори открито, ако смята, че може да помогне за подобряване на работата. Фогелзанг съобщи, че за целта е предоставил на служителите и на други лица от Скандинавия подробности как да се свържат с него и очаква техните имейли.

Бившият експерт по банкови услуги на дребно, който върна към самостоятелен живот "АБН АМРО" след като тя бе спасена от правителството на Холандия, бе поканен да се включи и в оздравяването на най-голямата датска банка, замесена в мащабен скандал за пране на пари в размер на 230 млрд. щ. долара. Аферата сложи край на кариерата на бившия главен изпълнителен директор на "Данске" - Томас Борген. В момента той е сред няколкото бивши висши банкови мениджъри, срещу които са внесени обвинения за участие в криминално престъпление.

Датската служба за финансов надзор (FSA) обяви през миналата година, че "посредствената и принизена" култура на "Данске" вероятно е част от причините тя да се замеси в такъв разрушителен скандал. Под ръководството на бившия висш банков мениджмънт традицията е била "да се решават проблемите на по-ниско равнище, а не да се безпокоят по-висшестоящите", твърди шефът на FSA - Яспер Берг.

Скандалът с прането на пари, в центъра на който бяха операциите на "Данске" в Естония между 2007-а и 2015-а, порази инвеститорите, широката общественост и политическата класа на Дания. От началото на 2018-а банковите акции загубиха около 60% (грубо 20 млрд. щ. долара) от пазарната си оценка в очакване на глоби за милиарди долари. В тази връзка експерти на разследващото звено на агенция "Блумбърг" коментират, че "рискът, произтичащ от скандала за пране на пари на датската банка ще се задълбочи през 2020-а, като размерът на наказанията ще е на преден план в дневния ред". Специалистите очакват глобите да достигнат общо 2-2.5 млрд. щ. долара, макар че не изключват сумата да е в пъти по-висока. Все пак, силният капиталов буфер на кредитора от 4.5 млрд. щ. долара, ще му позволи да оцелее.

Извън аферата с прането на пари "Данске" се бори да се адаптира и към доминираните от отрицателни лихвени проценти пазари. Тя публикува предупреждение за очаквано намаление на тазгодишната печалба и за високи, макар и близки до миналогодишните разходи.

"Данске" не винаги е била банка в криза. Преди да избухне скандала с прането на пари ръководството й "рапортува" рекордни печалби, а мнозина по онова време смятаха подхода на тогавашния ръководител - Томас Борген, за част от банковите успехи. Шефът на  FSA - Берг, обаче опонира, че тази "ефективна машина" на "Данске" вероятно я е направила сляпа за годините на предупредителни сигнали, че нещо сериозно се е объркало. И че една по-прозрачна организация вероятно е щяла да помогне за по-навременното идентифициране на проблемите. 

Фогелзанг уверява, че не би искал да крие нищо и че ще действа решително при всеки подозрителен сигнал. Той изпълни обещанието си още при първата нередност, заради която бивш висшестоящ директор се раздели с работата си. Става въпрос за Яспер Нилсен - временно изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор на "Данске" до юни 2019-а и шеф на поделението за банкови услуги. Той бе уволнен на 24 юни след разкритието, че банката е начислявала неправомерно по-високи комисионни на дребни инвеститори, на които кредиторът дължи обезпечение в размер на общо 400 млн. крони (около 61 млн. щ. долара). Банковото ръководство увери, че ще върне парите на пострадалите 87 хил. клиенти.

Фогелзанг определя основната стратегия на "Данске", която включва и разрастване на дейността й в Норвегия и в Швеция, като "много силна". Той оглежда внимателно бизнес прогнозите и дейностите с останалите членове на управленския екип, за да открие нови източници на печалба. Служителите и акционерите пък са поканени да споделят мненията и идеите си за по-бърз и рационален растеж.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във