Банкеръ Daily

Свят

Дания въвежда граничен контрол с Швеция

Дания въвежда граничен контрол по границата си с Швеция, обявиха датските власти, цитирани от ТАСС. Те обясняват решението си, което ще засяга всички хора, влизащи от Швеция, с увеличената опасност от страна на организираната престъпност. Именно тя е виновна за организирането на поредица от атентати и убийства в Копенхаген тази година, заяви министърът на правосъдието Ник Хекеруп на пресконференция по TV2 днес.

"Шведската организирана престъпност заема централно място тук. Ние наблюдавахме тревожно развитие в Швеция, където имаше експлозии и увеличаващо се насилие - каза министърът. - Проучихме ситуацията и решихме да засилим защитата на границата със Швеция."

Датското правителство представи "пакет от мерки за сигурност", включващи сериозно разширяване на видеонаблюдението в цялата страна, увеличаван на наказанията за престъпна дейност и контрол над пристигащите от Швеция. От 12 ноември датските граничари ще провеждат избирателен контрол над влизащите в страната от Швеция. По думите на Ник Хекеруп цялото внимание ще бъде насочено към представителите на организираната престъпност, а не към обикновените граждани.

Датската полиция освен това ще създаде нов център за борба с приграничната престъпност в района на Йоресунд.

"Това насилие не трябва да бъде ежедневно явление в Дания. Ще осигурим сигурност на датските граждани", коментира министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във