Банкеръ Daily

Свят

Дания въведе задължителни ясли за деца от мигрантски квартали

Дания въведе задължително посещаване на детски ясли за всички деца над 1 година, които живеят в проблемни квартали, което не се отнася за останалите деца, предаде Франс прес.

Ако децата от проблемните квартали не ходят на ясли, родителите им ще бъдат лишавани от социални помощи.

"Когато значителен брой от тези деца станат ученици, понастоящем те рискуват да изостават с до две години", посочи министърът на социалните грижи и децата Маи Меркадо пред местната агенция Рицаус.

В Дания посещаването на училище е задължително за всички деца, навършили 6-годишна възраст.

Тази реформа, резултат на споразумение между десноцентристкото правителство, антиимиграционната десница и социалдемократите, ще донесе само "положителни неща": "предлагаме среда за обучение, насърчаваме усвояването на езика и им помагаме да се подготвят за училище", добави министърът.

43 квартала са засегнати от новото законодателство. То ще влезе в сила на 1 юли 2019 г. и е обект на многобройни критики.

"Неприлично е да се дискриминират хора, които живеят в Дания въз основа на местоживеенето им и на това дали живеят или не в т.нар. гето", протестира пред Рицаус председателят на съвета за защита на граждани в неравностойно положение Ян Сюрсен.

В началото на годината премиерът либерал Ларс Льоке Расмусен обяви като цел до 2030 г. да бъдат премахнати всички гета.

"Значителен дял" от имигрантите, живеещи в Дания, "са съсредоточени в малък брой квартали" и се държат "различно" от "средностатистическия датчанин", добави тогава Расмусен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във