Банкеръ Daily

Свят

Дания ще пълни празни петролни резервоари с въглероден двуокис

Датският климатичен проект за складиране на уловения въглероден двуокис в резервоари в Северно море, които навремето са били пълни с нефт и газ, се придвижи крачка напред след като получи одобрението на новите членове на консорциума. Двадесет и девет компании, изследователски институти и университети са се съгласили да подкрепят следващата фаза на тестовете на проект "Грийнсенд". Подкрепата е дошла след като първите проби, извършени от учредителните четири члена, включително "Маерск дрилинг" и "ИНЕОС енърджи", са показали, че местоположението има достатъчна физическа устойчивост, за да съхрани безопасно емисиите и инжектирането им в пясъчника е възможно. 

Дания е сред европейските държави с най-амбициозни целеви параметри за съкращаване на вредните емисии. Копенхаген иска до 2030-а да редуцира отделяния въглероден двуокис със 70% в сравнение с равнището от 1990-а. Областта, включена в проекта "Грийнсенд", е достатъчно голяма, за да побере цялото количество въглероден двуокис, който Дания е планирала да улови от атмосферата по своята климатична програма.  

Правителството на страната, която усилено въвежда вятърни турбини чрез първоначални субсидии, също иска да стане център на зелената технология. Цените на въглеродните емисии растат и пазарът на инструменти, които ги улавят и погребват, може да достигне 2 трлн. щ. долара, ако се използва за ограничаване на замърсяването от тежката индустрия, сочат сметки на "Креди Сюис груп". 

Членовете на коалицията "Грийнсенд" ще внесат документи за дарение за датската енергийна демонстрационна  програма на Агенцията по енергетика, което да помогне за финансирането на следващата фаза, гласи официалното изявление на дарителите. Ако предложението им бъде одобрено, до края на годината може да започне работата по тестването на терена, за да се провери дали идеята ще проработи. 

"Грийнсенд" е един от най-иновативните проекти за улавяне и складиране на въглероден двуокис в рамките на датската юрисдикция, като за целта ще се използват вече изключени и неизползваеми резервоари на газови и петролни полета по крайбрежието на страната. Той включва изграждането на инфраструктура и възможности вече уловените и съхранявани на сушата емисии да се транспортират в крайбрежните зони, където да се инжектират и погребат под морското дъно. Дългосрочната цел е да се създаде капацитет за складиране на приблизително по 3.5 млн. тона годишно въглероден двуокис до 2030-а (което отговаря на 70% редукция на отделяния в атмосферата газ в сравнение с равнищата от 1990-а).

Facebook logo
Бъдете с нас и във