Банкеръ Daily

Свят

Дания пред ляв завой на днешните парламентарни избори

На днешните парламентарни избори в Дания се очаква, ако няма изненади, да бъде сложен край на управлението на дясното правителство на малцинството, подкрепяно неофициално от Датската народна партия, съобщава Франс прес.

Основните теми в предизборната кампания бяха климатичните промени, които според 57 на сто от датчаните трябва да са сред приоритетите на следващото правителство, според публикувано през февруари проучване.

Затягането на контрола върху имиграцията беше сред другите водещи теми. В отговор на нарастването на потока от мигранти страната втвърди вече строгите правила за прием на мигранти и възстанови временно контрола по границите. Десницата иска той да стане постоянен. Според проучване на Евробарометър 30 на сто от датчаните смятат имиграцията за една от основните теми. С изключение на крайната левица всички водещи партии са съгласни със запазването на имиграцията на сегашното й равнище.

Друга основна тема в предизборната кампания беше социалната защита. Дания се гордее със своя социален модел, финансиран от високите данъци, който създава предпазна мрежа в случай на безработица или болест. Образованието и здравеопазването са безплатни, а работната седмица не надхвърля 37 часа. Обществото се смята за модерно и прогресивно.

Само 5 на сто от датчаните се притесняват от безработицата, според проучване на Евробарометър. Без работа са 3,7 на сто от гражданите в работоспособна възраст. Според Световния икономически форум Дания е втората най-конкурентоспособна икономика в света.

Датчаните са и втората най-щастлива нация в света според неотдавнашен доклад на ООН.

Активността на последните парламентарни избори достигна 86 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във