Банкеръ Daily

Свят

Дания постепенно отслабва ограничителните мерки

Дания реши да отслаби допълнително ограниченията срещу коронавируса през април, като позволи на фризьорските салони, спа центровете и други услуги да отворят отново, докато ресторантите и киносалоните ще могат да заработят през май, в зависимост от въвеждането на коронавирусни "паспорти", предаде Ройтерс.

Дания постепенно се отваря, докато ръстът на заразата спадна след рестриктивните мерки, въведени през декември, за да се ограничи по-заразният вариант на коронавируса.

Според плана, съгласуван вчера в парламента, от 6 април повече ученици ще се върнат в класните стаи, а някои дейности в сферата на услугите като фризьорски салони и студиа за татуировки отново ще заработят.

Много от планираните схеми за отваряне са обвързани с използването на т.нар. "корона паспорт". Документът ще показва дали притежателят му е бил ваксиниран, дали е прекарал зараза или си е правил тест в рамките на 72 часа.

Търговските центрове ще могат да отворят на 21 април, а киносалоните, концертните зали и ресторантите - в началото на май.

Датското правителство обяви също, че смята да удължи сегашните пакети от икономическа помощ до месец юли.

Дания е регистрирала 226 277 заразени и 2402 починали от началото на пандемията миналата година.

Финландия трябва да удължи периода на затваряне на ресторанти и барове до 18 април като противодействие на разпространението на коронавируса, обяви правителството късно снощи и добави, че днес ще внесе съответното предложение в парламента.

Баровете и ресторантите бяха затворени за посетители, но продаваха храна за вкъщи като част от триседмичния локдаун който трябва да приключи на 28 март.

Планираното удължаване - резултат от преговори между партиите в коалиционното правителство, се очаква да получи подкрепа от депутатите.

Четири региона ще бъдат изключени от ограниченията благодарение на много по-добрата епидемична ситуация там, каза правителството.

Макар че остава сред държавите, които са най-слабо засегнати от пандемията, от началото на февруари във Финландия се наблюдава увеличаване на потвърдените случаи на зараза на дневна база и в момента в болница има най-много ковид пациенти от началото на пандемията.

Според финландския институт по здравеопазване, в държавата с население от 5,5 милиона, са регистрирани 72 073 случаи на зараза, 808 починали и 306 души, които в момента са хоспитализирани с КОВИД-19.

Facebook logo
Бъдете с нас и във