Банкеръ Daily

Свят

Дания няма да приеме нито един бежанец от квотите през 2018 г.

Датските власти обявиха, че страната няма да приеме нито един бежанец по силата на квотите през 2018 г., съобщи АФП. 

"Още сме в положение да водим борба за интегрирането на многобройните бежанци, пристигнали в Дания в последните години", посочи в комюнике министърката на имиграцията и интеграцията Ингер Стьойбер, аргументирайки решението на властите.

През 2016 г. скандинавската страна прекрати участието си в програмата на ООН с квоти за презаселване на бежанци и оттогава не го е възобновявала. Приблизително 21 хил. сирийски бежанци пристигнаха в Дания след избухването на гражданската война през 2011 г. Според датския премиер Ларс Локке Расмусен, "многобройните бежанци от сирийската война, които потърсиха убежище при нас, трябва да се завърнат у дома си, веднага щом условията го позволят". 

За дясноцентристкото правителство и голямото мнозинство в парламента, включително социалдемократическата опозиция, "бежанците като цяло не трябва да остават в Дания". Тези политически сили залагат на връщането и на оказването на помощ на страните, граничещи с конфликтните зони. Копенхаген предостави хуманитарна помощ от над 2 млрд. крони (268 млн. евро) на сирийски бежанци в Сирия и в съседните страни от 2011 г. насам.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във