Банкеръ Daily

Свят

Дания каза "да" на "Северен поток-2"

Дания оттегли политическите си възражения за полагането на газопровода „Северен поток-2" в изключителната си икономическа зона, съобщи руският вестник „Известия“.

Воденият от Русия проект за газопровод през Балтийско море до Европа имаше опасност да се забави с до осем месеца и да се оскъпи с 660 милиона евро поради препятствия при осигуряването на необходимите разрешителни от Дания.  Газопроводът "Северен поток 2", който се строи в момента, беше под "обстрел" от САЩ и няколко източноевропейски, северни и балтийски страни, които твърдят, че той ще увеличи зависимостта на Европа от руския газ.

В началото на лятото бившият канцлер на Германия и председател на Съвета на директорите на компанията "Северен поток 2" Герхард Шрьодер открито заяви, че изграждането на газопровода се бави поради натиска на САЩ върху Копенхаген. Така Дания се превърна в единствената страна, която не е дала разрешение за полагането на тръбите за „Северен поток-2“. Тръбопроводът обаче вече е готов на 80% и строителството върви по график. В същото време Копенхаген вече няма политически възражения.

„Северен поток 2“ е насочен към удвояване на годишния капацитет на съществуващия газопровод „Северен поток“ чрез добавяне на 55 милиарда куб. м, трябва да мине през водите на Финландия, Швеция, Дания и Германия. Той получи одобрения от всички страни, чиито води пресича, освен Дания. Водената от Русия компания подаде две заявления за маршрути до датските власти, от които първото беше предложено преди повече от две години. През март Датската енергийна агенция поиска екологична оценка на вариант за трети маршрут. "Северен поток 2" определи заявката за третия маршрут като „умишлен опит за забавяне на изпълнението на проекта“.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във