Банкеръ Daily

Свят

Дания блокира пътищата с Германия заради имигрантите

Датската полиция блокира магистралите и железопътните връзки на страната с Германия. Целта е да бъде спрян наплива от имигранти на север, чиято цел е да стигнат до Швеция, съобщават световните информационни агенции.

"Опитваме се да говорим с тях и да им кажем, че е наистина лоша идея да се ходи по магистрала", заяви говорител на полицията относно решението на около 300 бежанци, които тръгнаха пеша по скоростния път, което бе и причина за затварянето му. 

Властите в Дания настояха също държавната железопътна компания да спре движението на всички влакове към и от Германия до второ нареждане. По информация на датските власти около 200 имигранти са отказали да слязат от два влака или да бъдат отведени в приемателни центрове, като вместо това са поискали да продължат към Швеция, където имат роднини или приятели. 

"Знаем, че искат да стигнат до Швеция, но не можем да позволим това. Така че, в момента очакваме да започнем диалог с тях", коментираха още от полицията. 

Две от най-желаните дестинации за имигрантите, идващи от Близкия Изток и Северна Африка са Германия и Швеция. Поради наплива Дания въвежда по-строги ограничения за търсещите убежище през последните години. Миналата седмица парламентът в страната одобри намаляването на социалните помощи за новопристигнали бежанци като част от усилията на правителството е да направи Дания по-малко привлекателна за имигрантите. За да откажат идващите хора, властите в страната предприеха и нестандартен ход. Те разпространиха в редица ливански вестници съобщения на арабски език, в които предупреждават потенциалните имигранти за новите строги правила за получаване на убежище в страната. Материалите бяха публикувани в поне три вестника, излизащи на арабски език, а също и в едно англоезично списание. В текстовете се посочва, че Дания е намалила с 50 процента социалните помощи за имигрантите. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във