Банкеръ Daily

Свят

Дамаск вярва във военната победа

Уалид Муалем

Сирийският външен министър заяви, че вярата на страната му във военната победа е сега по-голяма, защото армията "напредва бързо във войната срещу тероризма" с подкрепата на Русия, Иран и бойците от ливанската групировка Хизбула, предаде Асошиейтед прес.

Уалид Муалем заяви от трибуната на Общото събрание на ООН, че Сирия е по-решена от всякога да премахне тероризма от територията си. Той подчерта, че правителството на президента Башар Асад не се е отказал от ангажимента за политически преговори под егидата на ООН, но добави, че всяко решение трябва да следва две паралелни линии: засилване на борбата срещу тероризма и междусирийски диалог, който да позволи на сирийците сами да определят бъдещето си.

Политическото решение трябва да започне със създаването на правителство на националното единство, включващо представители на правителството и всички фракции от опозицията, което да има за задача да създаде комисия, която да напише нова конституция, подчерта Муалем. След като тази конституция бъде одобрена на референдум, трябва да се произведат парламентарни избори и да се избере ново правителство. Това предложение противоречи на пътната карта за политически преход в Сирия, одобрена от световните сили в Женева, отбелязва АП и припомня, че според Русия, САЩ и ООН военната победа е невъзможна.

Представителят на режима в Дамаск нарече въоръжената опозиция, подкрепяна от западните и арабските страни, "терористи, извършващи престъпления срещу сирийците, не по-малко жестоки от престъпленията на екстремистите групировки "Ислямска държава" и "Ал Кайда".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във