Банкеръ Daily

Свят

Дамаск отрече да е използвал химическо оръжие

Уадид Муалем

Сирийският външен министър Уалид Муалем отрече сирийската армия да е използвала химически оръжия при нападение в провинция Идлиб тази седмица или при което и да е друго нападение, предадоха световните агенции.

"Отново подчертавам, че нашата армия не е използвала химически оръжия и няма да използва химически оръжия не само срещу гражданското население, а и срещу терористите", заяви Муалем на пресконференция в Дамаск.

По думите му Сирия се е присъединила през 2013 г. към Конвенцията за забрана на химическото оръжие и спазва своите задължения.

Той отхвърли обвиненията от западни лидери срещу Сирия, като каза, че не е логично сирийското правителство да използва такива оръжия по това време. Според него обвиненията са отправяни от страни, известни със своята враждебност. По думите му Израел има най-вече полза от тези обвинения.

По данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека най-малко 86 души са загинали при предполагаемо химическо нападение във вторник в сирийската провинция Идлиб.

Попитан дали Сирия би приела международно разследване на предполагаемото химическо нападение, Муалем отговори, че опитът от миналото "не е окуражаващ".

Facebook logo
Бъдете с нас и във