Банкеръ Daily

Свят

Далия Грибаускайте е фаворит в изборите в Литва

Гражданите на Литва гласуват днес на първия тур на президентските избори, съобщават световните агенции.

Настоящият президент Далия Грибаускайте изглежда в добра позиция и е фаворит според проучванията да бъде избрана за втори мандат. Тя спечели много от твърдата си позиция спрямо Русия по време на украинската криза, подчертават анализаторите.

Балтийската "желязна лейди" - 58-годишната Грибаускайте, има дори шансове да спечели изборите още на първия тур.

Ако се наложи, вторият тур е предвиден за след две седмици (на 25 май). Социологическите проучвания през април показаха, че бившата еврокомисарка Грибаускайте ще получи 57% от гласовете още днес.

Сред основните конкурентни на Грибаускайте са евродепутатът Зигмантас Балчитис от социалдемократите и Артурас Паулаускас, депутат от Партията на труда. Освен тях сред съперниците й са и лидерът на Избирателната акция на поляците в Литва Валдемар Томашевский, кметът на Вилнюс Артур Зуокас, кандидатът на "зелените" Бронис Ропе и парламентаристът Наглис Путейкис.

Литва, официално Република Литва (на литовски Lietuva или Lietuvos Respublika) е държава в Североизточна Европа, разположена край Балтийско море. Най-голямата от трите балтийски държави граничи с Латвия на север, с Беларус на югоизток, с Полша на юг, с Балтийско море на северозапад и с Русия на югозапад посредством Калининградска област. Столица и най-голям град е Вилнюс.

На 11 март 1990 г. Върховния Съвет на Литовската република провозгласява акт за възстановяване на независимостта на Литва, а от 1 май 2004-а страната е членка на Европейски съюз.

Държавен глава на Литва е президентът, който се избира с петгодишен мандат. В неговите ръце е съсредоточена и външната политика. Президентът, по одобрение на парламента, определя министър-председателя, а на последните номинации определя и останалата част от кабинета, както и броя на останалите държавни служители и съдии, както и Органическият съд (LR Konstitucinis Teismas).

Литовският парламент (Seimas) има 141 члена, които се избрани с четиригодишен мандат. Около половината членове от това законодателно тяло са избрани от избирателни райони (71), а останалата половина (70) са избрани от национален вот. Партията трябва да получи поне 5% от националния вот, за да бъде избрана в Сейма (Seimas).

Литва е индустриално-аграрна страна. Основни отрасли са машиностроене (кораби), метало- и дървообработване, химическа, текстилна и хранително-вкусова промишленост (рибно-консервна). Със селско стопанство се занимават 35% от населението на страната. Водещ отрасъл е месо-млечното говедовъдство. Повсеместно се отглеждат ръж, пшеница, ечемик, овес, лен, захарно цвекло, картофи, зеленчуци и други.

Населението на Литва е около 3 600 000 души, от които близо 85% са литовци. Най-големите малцинства са поляците - около 6 % от населението, и руснаци - около 5 на сто. Населението е намаляващо, но са предприети амбициозни програми от страна на правителството за увеличаване на прираста до положителни стойности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във