Банкеръ Daily

Свят

Далай Лама предложи Русия да влезе в ЕС

Русия трябва да се присъедини към Европейския съюз за укрепване на мира на планетата. Европейските държави са водили кървави конфликти една с друга в продължение на векове, а след Втората световна война две страни, които изглеждали непримирими врагове - Франция и Германия – са решили, че е много по-добре да мислят за общи интереси, тъй като това го изисквало настоящата реалност. Така се появил Европейският съюз и благодарение на това, от последната половина на 20 век до днес, страните-членки не са воювали помежду си, не са проливали кръвта на своите граждани. Това заяви тибетският духовен лидер Далай Лама в интервю за РИА Новости.

"Тъй като Русия е голяма страна, както и мост между Европа и Азия, тя може да допринесе значително за напредъка и издигането за значението на мира на ума", обясни той. 

Той също така отбеляза, че смята, че понятията за война и монархия са остарели и днес демокрацията е най-добрата форма на управление.

Далай Лама нарече "погрешни" и "достойни за съжаление" решенията на американския президент Доналд Тръмп САЩ да продава оръжие на Саудитска Арабия, както и изтеглянето на САЩ от споразумението за климата.

"Разбира се, нямам право да критикувам дейността на президента Тръмп. Но помислете само: той продаде милиарди оръжия на Саудитска Арабия. По мое мнение, това е погрешно. Той също напусна Парижкото споразумение за климата. Това е много жалко. Днес светът е в критична ситуация, а Тръмп, както и  Владимир Путин, ръководят огромни страни и носят огромна отговорност.", каза Далай Лама. 

Според него лидерите на тези страни трябва да видят общата картина и  да помислят какво ще бъде полезно в дългосрочен план, а не да мислят само за краткосрочни резултати.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във