Банкеръ Daily

Свят

Дачич: Сблъсъците в Нагорни Карабах са предупреждение за всички

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви за сръбската национална телевизия РТС, че в конфликта между Армения и Азербайджан в Нагорни Карабах Сърбия не заема ничия страна, а целта й е конфликтът да бъде прекратен и всички да се върнат на масата на преговорите.

Според Дачич случващото се може да бъде добро предупреждение за всички в региона колко малко време е необходимо отново да се запалят някои стари конфликти и колко е важно да се пазят мирът и сигурността в целия регион, съобщава телевизията. 

Гостувайки в програмата "Дневник" на РТС тази сутрин, Дачич напомни, че конфликтът между Армения и Азербайджан в Нагорни Карабах е дългогодишен и замразен конфликт.

Според сръбския министър чуждестранните преговарящи от така наречената Минска група нямат интерес да се стигне до някакво решение.

"В техен интерес е този конфликт да продължава възможно най-дълго", посочи Дачич.

На въпрос защо е в техен интерес да не се реши конфликтът, министърът отговори, че "ако някой е начело на някаква група, която работи 20 години и получава големи заплати и дневни пари, няма интерес да загуби работата си".

"Ние, естествено, отправяме апел за прекратяване на враждебните действия и връщане към мирните преговори. Тази Минска група, която е формирана преди 20 години, има това за цел", подчерта Дачич.

Facebook logo
Бъдете с нас и във