Банкеръ Daily

Свят

Дачич предупреди ООН, че Прищина подготвя нападение в Северно Косово

Сръбският външен министър Ивица Дачич предупреди страните членки на Съвета за сигурност на ООН, че по информация на Сърбия властите в Прищина подготвят нападение в Северно Косово, пише в. "Данас".

Дачич каза това на вчерашното заседание съвета, посветено на Косово, като заяви, че мисията на световната организация ЮНМИК трябва да остане в Косово. "Искам всички тук да разберете и да спрете прищинската военна машинария, преди да предизвика ново кръвопролитие", каза Дачич. Той призова за диалог и решаване на косовския проблем по мирен път чрез компромисно решение. "Надявам се, че всички вие ще подкрепите този мой призив, но се надявам и ясно и недвусмислено да кажете какво е необходимо за успешен диалог. Необходими са две страни, които се държат рационално и разумно, които са готови да разговарят, а след това и да изпълнят договореното", каза още Дачич.

Дачич е шокиран от изказването на представителката на Прищина Вльора Читаку, че в случая с Косово и Сърбия става дума за "деколонизация", пише в. "Политика". "Да използваш, без да те е срам, такъв израз в Съвета за сигурност пред великите колониални сили, които са имали колонии в цял свят, и африканските, южноамериканските и азиатските страни, които са се освобождавали от колониализма - това е чисто безобразие", заяви Дачич по повод изявлението на Читаку, че сърбите са колонизатори и че са владеели, а не са живеели в Косово. "Нека ми покаже един паметник от албански произход в Косово от 13 или 14 век. Тогава бих могъл да кажа, че албанците са били там по това време", каза Дачич за телевизия РТС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във