Банкеръ Daily

Свят

Дачич: Никой не предлага цяло Косово да остане сръбско

Ивица Дачич

Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че на Сърбия се предлага историческа възможност да получи нещо за своя народ в Косово, предаде агенция Бета.

"Тук въпросът е дали ще получим нещо, или ще изгубим всичко", каза Дачич за националната телевизия РТС, като добави, че тази възможност може и да се отхвърли, но "нека не се лъжем - никой не предлага цялото Косово да остане в границите на Сърбия".

Дачич каза, че тепърва ще се води диалог между Белград и Прищина и ще се предлагат нови възможни решения.

Министърът отбеляза, че Косово отново е станало тема, за която се говори на Запад.

"Това е едно от най-добрите доказателства доколко сме успели да променим закостенялата позиция на западните страни, където тази тема не се дискутираше, защото се смяташе, че проблемът е решен", каза Дачич.

Междувременно Германският канцлер Ангела Меркел съобщи , че е разговаряла с американския президент Доналд Тръмп за диалога между Белград и Прищина и двамата констатирали, че подкрепят всички разговори, които водят до целта - решаване на въпроса за Косово, предаде Танюг.

Меркел обаче подчерта, че трябва да се спазва териториалната цялост на двете страни, каквато вече е създадена, и да се внимава "действията на едната територия да не доведат до действия на други територии".

Германският канцлер каза това на пресконференция с хърватския премиер Андрей Пленкович и отбеляза, че същото е говорила при посещенията на премиерите на Босна и Херцеговина и на Черна гора.

Пленкович от своя страна каза, че Хърватия е изключително предпазлива по отношение на диалога между Белград и Прищина и не би подкрепила промяна на границата между Сърбия и Косово.

Facebook logo
Бъдете с нас и във