Банкеръ Daily

Свят

Да завършим Брексит, каквото и да стане, призова Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е време да се завърши Брексит, като отново обеща, че ще изведе Великобритания от Европейския съюз на 31 октомври -  каквото и да стане.

"Това, което целият свят иска, е да се справим спокойно и разумно с този въпрос и да продължим напред. И затова излизаме от ЕС на 31 октомври каквото и да стане... нека да завършим Брексит. Ние можем, ние трябва и ще го направим", посочи той на годишната конференция на управляващата Консервативна партия, предаде БНР.

Джонсън повтори, че ще работи за постигане на споразумение с ЕС, но ще напусне блока в края на месеца, дори ако не може да се постигне споразумение.

Борис Джонсън също така посочи, че по-късно днес ще представи на Европейския съюз "конструктивни и разумни предложения" и че се надява Брюксел да намери място за компромиси, за да осигури споразумение.

"Днес в Брюксел ние внасяме това, което според мен са конструктивни и разумни предложения, които осигуряват компромис и за двете страни", заяви той пред делегатите от своята партия.

"И да, това е компромис от страна на Обединеното кралство, като аз се надявам много, че нашите приятели разбират това и ще направят компромис от своя страна".

Британският премиер обвини парламента на страната, че затруднил правителството му да осъществи Брексит, като е приел законодателство за предотвратяване на Брексит без сделка. Той отбеляза, че е "тъжно", че британските избиратели имат по-голямо мнение за случващото се в риалити телевизионните предавания, отколкото по въпросите, които са най-важни за страната, като този за Брексит, за който те гласуваха на референдума преди три години.

Джонсън посочи, че няма да предлага граничен контрол на или близо до границата между Република Ирландия и Северна Ирландия в предложената на Европейския съюз Брексит сделка и отново подчерта, че е готов да изпрати официално правителствено предложение по ирландския въпрос на ЕС по-късно през деня.

Премиерът добави, че Обединеното кралство ще спазва ирландския мирен процес и Споразумението от Разпети петък. Той също така каза: "И чрез процес на подновяване на демократичното съгласие от страна на изпълнителната власт и на събранието на Северна Ирландия ще продължим и ще защитим съществуващите регулаторни разпоредби за земеделските производители и други предприятия от двете страни на границата".

Според Борис Джонсън технологията непрекъснато се развива и ще може да помогне за решаването на граничния въпрос, коментирайки, че технологични детайли не би трябвало да определят дали ще има споразумение между Обединеното кралство и ЕС. Той отново подчерта, че е готов да напусне ЕС без сделка на 31 октомври.

Джонсън отново изключи възможността за провеждането на втори референдум за Брексит.

Премиерът на Великобритания също така изложи предизборните стъпки на своята Консервативна партия, като заяви, че правителството му ще повиши производителността, ще увеличи заплатите, ще контролира имиграцията и ще харчи повече за публични услуги.

В речта си на годишната партийна конференция Джонсън коментира и опозиционния лейбърски лидер Джеръми Корбин на фона на очакванията за възможни предсрочни избори до края на годината, отбелязвайки, че единствено на неговата Консервативна партия може да се има доверие по отношение на икономката.

"Изборът е ясен: ние вдигаме заплатите - най-голямата експанзия за едно поколение на необходимата издръжка, докато Корбин ще наложи на всеки данъци", посочи той.

"Ако Джеръми Корбин беше пуснат на Даунинг Стрийт, той щеше да ви удари с данъци, той би опорочил икономиката, той би разбил съюза между Великобритания и САЩ и би разпаднал Обединеното кралство. Не можем да допуснем това да се случи", подчерта Джонсън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във