Банкеръ Daily

Свят

Да се запази "български фашистки окупатор" в учебниците, настоя македонски дипломат

Изглед от Скопие.

Бившият посланик на Република Северна Македония в България Георги Спасов се противопостави на съобщението, която направи в сряда премиерът Зоран Заев, че описанието "български“ преди фашистки окупатор ще бъде заличено от паметниците и учебниците, пише сайтът „Независен“.

В сряда на посещение в Скопие бе еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели. Ден преди това той бе в София, за да научи дали България е склонна да преразгледа ветото си върху европейската интеграция на Северна Македония. Президентът Румен Радев обяви, че това е възможно, но само ако Скопие е готово да поеме нови ангажименти, скрепени с договор. Заев даде знак, че българите вече няма да бъдат наричани „фашисти“ в учебната програма.

Дипломатът Спасов твърди, че страната не може да си позволи това заради  жертвите, който е взел фашизмът. 

"Имало ли е български фашисти в Македония по време на Втората световна война, както е имало италиански фашисти и немски нацисти и фашисти? Имаше. И това е исторически факт, записан във всички световни енциклопедии и учебници по история", заяви Спасов.

"Може да искат да украсят националната си история с множество фалшификации, но ние, от името на жертвите на борбата срещу фашизма, не трябва да приемаме това, особено не като условие за членство в ЕС. Може само да допишем там, където трябва, че са жертви на българските фашисти от Втората световна война и нищо повече", написа дипломатът във Фейсбук. 

В сряда Заев заяви, че РСМ е готова да предложи на България да стане втората държава, която да пази македонското небе, след като Гърция е първият партньор в тази сфера.

“Третото нещо, което е много важно, е да предотвратим говора на омразата. На първо място самите институции трябва да полагат усилия за изграждане на приятелство и да не провокират враждебност по отношение на паметниците, които са много и в двете страни. Фашизмът не трябва да има етническо определение“, подчерта Заев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във