Банкеръ Daily

Свят

Да позвъни книга на вратата ти

В седмицата, подгряваща празника 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, можем да направим равносметка на извършеното от библиотеките в периода на извънредното положение.

Въодушевени сме от опита в Буенос Айрес, за който разказва аржентинското издание La Nacion в текст, озаглавен „Да ти позвъни книга на вратата”.

Домофонът звъни. „Кой е?“ – пита Алисия – една жена над 65 години, която не бива да излиза по време на карантината в Буенос Айрес.

„Нося ви книгата, която си поръчахте завчера“ – отвръща доброволецът от програмата „Култура от врата до врата“ на Генералната дирекция за подем на книгата (Dirección General de Promoción del Libro).

Тази безплатна услуга бе обявена на 23 април - Световният ден на книгата - и бе задействана в рамките на 24 часа. Книгите, които бяха „изолирани” в общинската библиотека „Мануел Галвес“ тръгнаха дори „на сляпо“ към възрастните хора, които ги бяха пожелали. Но не винаги е така, защото някои „клиенти“ посочват конкретни имена – на автори или заглавия. Още при първото обаждане по телефона на оператора за поръчка, или при второто обаждане, когато служителят уточнява освен книгата и деня, часа и мястото за предаване на пратката. Освен книгата в едната ръка, в другата - куриерът носи и маска – ако случайно поръчителят е забравил да си сложи своята. Но това рядко се случва. Някои читатели се появяват с шишенце дезинфектант в ръка.

Обикновено поръчките са за 80 книги дневно, но има дни, когато 100 души си поръчват книги по телефона. А доброволците изпълняват средно 20 заявки дневно – от понеделник до петък. Има възможност човекът, който е поръчал книгата, да задържи екземпляра за себе си, защото всички книги, включени в програмата, са дарения от жителите на града, които още не са включени във фондовете на библиотеките.

На разположение има каталог с 1400 заглавия от различни жанрове: научна фантастика и поезия, романи и автобиографии. Сред авторите се срещат имената на Габриел Гарсия Маркес, Исабел Алиенде, Жоел Дикер, Франц Кафка, Мануел Пуиг, майстора на бестселъри Сидни Шелдън. Имало е една заявка дори за книга по история на медицината – може би заради коронавируса, но за съжаление такава не фигурира в каталога.

Понеже изглежда, че карантината за хора над 65 години ще продължи по-дълго време, се предвижда разширяване на услугата за безплатно носене на книги – планира се в нея да бъдат включени и домовете за стари хора. За целта организацията се е свързала със Секретариата за социална интеграция на възрастните.

Доброволците от тази програма нямат общо с доброволците, които помагат на възрастните хора за извършване на покупки и за други услуги. Въпреки наглед чисто куриерската си работа, те общуват „на живо“ с хората, живеещи в изолация, зажаднели за полъха на живота не от екрана, а от улицата – с усмивката и топлите думи на някой непознат с голямо сърце.

Facebook logo
Бъдете с нас и във