Банкеръ Daily

Новогодишното късметче на Макрон:

Да остане президент на Франция, да стане лидер на Европа!

Френското ротационно председателство на Европейския съюз най-после дава шанс на президента Еманюел Макрон да реализира лидерските си амбиции в глобален мащаб. Мястото на "Първия европеец", заемано досега от Ангела Меркел, все още е вакантно, а на хоризонта друг достоен кандидат явно не се забелязва. Проблемите, които има вероятност да спънат Макрон на финалната права, са само два - президентските избори във Франция през април и "междуплеменните" войни, раздиращи Общността, стане ли дума за енергетика, зелена икономика, разширяване, пандемия, Русия... 

 

Франция беше ротационен председател на блока през 2008 г., а следващите шест месеца ще ръководи работата в Съвета и ще се опита да обедини държавите членки чрез преговори и компромиси. За целта Макрон представи свръх амбициозна програма, която дори да бъде изпълнена частично, пак ще е голям успех.  

На 9 декември, докато презентираше приоритетите на френското председателство, Макрон заяви, че ако трябва с едно изречение да ги обобщи, то би звучало така: "Целта е Обединена Европа да извърви пътя от сътрудничеството вътре в границите на Общността до превръщането си в напълно суверенна световна сила, която сама определя съдбата си!"

В по-разгърнат вариант, френските приоритети би могло да бъдат обобщени и така:

изграждане на нов икономически модел,

който ще хем ще реиндустриализира Европа, хем ще запази социалните достижения на общността.

Другият основен приоритет на френското председателство е културата, изкуството и образованието.

Анализаторите са доста скептични, не само заради невъзможността тази програма да бъде изпълнена за шест месеца, а и заради малката вероятност Макрон да получи подкрепа от отделните държави членки в разделения блок. Смелата му идея за стратегическа автономия в отбраната корабокрушира миналата година, след като балтийските и още няколко държави обясниха, че предпочитат НАТО да се грижи за сигурността им и че нямат намерение да плащат два пъти за едно и също нещо.

Още на 1 януари 2022 г. Макрон успя да ядоса много французи. Огромното знаме на ЕС, което се развя под Триумфалната арка в Париж (снимката вдясно), за да отбележи старта на френското председателство, бе свалено още на следващия ден. Причината бе липсващият френски флаг. Според лидерът на крайната десница Марин льо Пен, която също ще се бори за президентския пост, пренебрегването на френския флаг е атака срещу националната идентичност. На лявата снимка е запечатано "отварянето" на френското председателство през 2008 г., когато двата флага - на Франция и на Европейския съюз, си бяха на местата.

Трудностите у дома са „малкият дявол“ в сравнение с предизвикателствата в общността. Трябва да се признае, че идеите на Макрон - коклокото и болезнено амбициозни да изглеждат някои от тях - са прогресивни. И, ако бъде направен опит за реализацията на дори само на част от тях,  ЕС може да излезе от институционалната си будна кома. Например - предложението му за създаване на социален щит за всеки европейски работник чрез фиксирана минимална заплата. Целта е да се сложат бариери пред трудовия дъмпинг, като се защитят интересите на трудещите се в държавите с по-висок жизнен стандарт.

Макрон настоява  ЕС да преразгледа и строгите си правила за бюджетен дефицит, тъй като правителствата харчат прекалено много покрай борбата с пандемията и компенсиране на щетите от ограничителните мерки. По-конкретно, става дума за преразглеждане на правилата, според които

дефицитът задължително трябва да е под 3% от брутния вътрешен продукт.

За целта на 10 и 11 март Франция ще свика среща на върха, по време на която ще се опита да определи нов европейски модел за растеж.

Амбициозно е и намерението на Париж да започне реформа на Шенгенското пространство за свободно пътуване между 26 държави членки в Европейския съюз. Включените в пространството страни са с една по-малко, защото изгледите за скорошно присъединяване на България стават все по-нищожни.

„Европа трябва да защити границите си, необходими са редовни срещи за миграцията, по примера на тези за икономиката“, категоричен е Макрон.

Докато тази реформа не бъде приключена, Франция не смята, че трябва да се връща към темата за разширяването на Шенген, въпреки че България и Румъния чакат пред прага му повече от 10 години. И, докато за северната ни съседка все пак се говори доста уклончиво, Франция ясно заяви, че поне през първата половина на 2022 г. (т.е. по време на френското председателство) няма никакво намерение да предлага на гласуване българската кандидатура за влизане в Шенген.

"Техническите критерии са покрити и аз разбирам, че в България има известна фрустрация от това, че времето минава, а тя не става член. Сегашната Шенгенска зона обаче има слабости и преди да приема нови членове, трябва да бъде реформирана", заяви френският държавен секретар Клемен Бон, който през декември пристигна у нас, за да търси подкрепа за инициативите на председателството.

Един от приоритетите на френското председателство обаче може да се окаже много полезен за България. Париж е сред най-големите поддръжници на ядрената енергетика и ще положи всички усилия

тя да получи устойчив статут и достъп до милиардите за зеления преход.

Макрон дори лансира идея за изграждане на нови реактори. Това би облагодетелствало страната ни, която смята да заложи на ядрената енергия, за да си осигури достатъчно електроенергия след затварянето на въглищните централи.

По тази тема Макрон със сигурност ще се сблъска с Берлин. В края на декември Германия затвори три от последните си шест ядрени централи, а до края на 2022 г. ще затвори и останалите три. Новият канцлер Олаф Шолц със сигурност няма да погледне благосклонно на идеята за включването на ядрената енергетика в таксономията на ЕС, а Австрия вече обеща да съди Европейската комисия, ако вземе подобно решение.

В крайна сметка френското председателство ще се окаже тест за амбициите на Макрон и ще покаже какво се крие зад зад гръмките му фрази. То ще бъде и тест за самия ЕС, който ще покаже дали и доколко е склонен да се променя и да приема предизвикателства, а защо не и да стане по-единен. Но при всички положения Макрон трудно ще сбърка, ако заложи на деликатния политически баланс, вместо на внушителните и бомбастични речи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във