Банкеръ Daily

Свят

"Цунами" от тежко болни залива лондонските болници

Държавните болници в Лондон са принудени да се справят с "постоянно цунами" от тежко болни, заразени с новия коронавирус, а междувременно и с "безпрецедентния дял" разболели се хора от обгрижващия персонал. Това заяви днес в предаване на радио Би Би Си Крис Хопсън, служител на британската здравна система.

След като увеличиха значително през последните седмици капацитета си за приемане на болни, изискващи интензивно лечение, болниците в британската столица се налага да издържат експлозивно нарастване на пациентите в тежко състояние, каза той. Напрежението се засилва и поради факта, че процентът на обгрижващия персонал, отсъстващ поради заболявания, е "30, 40, а на места дори 50 на сто", което е "безпрецедентно", заяви Хопсън.

По последни данни от вчера новият вирус е взел 463 жертви в Обединеното кралство, а заразените там са общо 9529.

С оглед влошаването на положението през последните дни правителството нареди хората да си останат вкъщи и да спрат да пътуват. Освен това обяви, че идната седмица ще открие временна болница с 4000 места в лондонски конферентен център.

Британското правителство увери гражданите, че принц Чарлз не е прередил или изместил никого, за да му бъде направен тест за коронавируса, съобщи Ройтерс. След като стана ясно, че пробата на британския престолонаследник е положителна, възникнаха въпроси защо въобще е бил подложен на изследването. На сайта на Шотландската здравна каса е публикувано указание, според което повечето пациенти със симптоми на коронавируса трябва да си стоят у дома и няма да бъдат подложени на тест, освен ако не страдат от сериозно заболяване, което изисква настаняване в болница.

На въпрос защо принц Чарлз е бил изследван, заместник-министърът на здравеопазването Едуард Аргар отвърна, че симптомите и състоянието му са отговаряли на критериите за подлагане на тест. "Принц Чарлз не е изпреварил никого на опашката", каза той пред телевизия Скай.

Според източник от двореца принц Чарлз е бил подложен на тест заради възрастта и предходните си заболявания. Вчера стана ясно, че той е дал положителна проба за коронавируса. Симптомите на болестта при него са леки и той е под карантина в двореца Балморал, където е и съпругата му Камила. Тя също е изследвана, но не е заразена.

Престолонаследникът не се е срещал с майка си, кралица Елизабет Втора, след момента, в който се предполага, че се е заразил с вируса. Кралицата и съпругът й принц Филип също са извън Лондон, в замъка Уиндзор, и са в добро здраве. Кралицата проведе като телефонен разговор редовната си аудиенция с премиера Борис Джонсън в сряда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във