Банкеръ Daily

Свят

ЦРУ: Руската намеса не е повлияла на изборите в САЩ

Майк Помпео

Директорът на ЦРУ Майк Помпео заяви, че руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. не е повлияла върху резултата от гласуването, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Оценката на разузнавателната общност е, че руската намеса не е оказала влияние върху резултата от изборите", заяви Помпео.

Най-високопоставеният демократ в комисията по разузнаване на Камарата на представителите на американския Конгрес Адам Шиф разкритикува Помпео за това изказване.

"Бях дълбоко разочарован да науча, че директорът на ЦРУ Помпео е заявил, че разузнавателната общност е установила, че руската намеса в нашите избори не е повлияла върху резултата. Всъщност разузнавателната общност не е установявала подобно нещо, нито би могла", заяви Шиф.

Помпео посочи още на форум по сигурността във Вашингтон, че групировката "Ислямска държава" е в състояние да организира и извърши нападение срещу САЩ, евентуално като свали самолет, дори след като беше изтласкана от сирийския град Ракка, посочва Асошиейтед прес.

По думите му САЩ са заплашени и от други въоръжени групировки.

"Способността на "Ислямска държава" за осъществяване на външна операция остава", каза той. 

"Но не бих казал, че тя е единствената. Ал Кайда на Арабския полуостров отдавна заявяваше такава мисия, която включва свалянето на търговски самолет, пътуващ за западна страна. Със сигурност в това число биха могли да бъдат САЩ", заяви Помпео.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във