Банкеръ Daily

Свят

ЦРУ планирало убийството на Джулиан Асандж

Висши служители на администрацията на САЩ и служители на ЦРУ обсъждали през 2017 г. възможността за отвличане и убийство на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж. Това съобщава Yahoo News, като се позовава на бивши служители на администрацията и контраразузнаването на САЩ.

По това време Асандж от пет години живее изолирано на територията на еквадорското посолство в Лондон. Според източниците на изданието обсъждането се е провело "на най-високо ниво" в администрацията на тогавашния президент Доналд Тръмп. Тези планове са били част от кампания срещу WikiLeaks, в която ЦРУ се стреми да разшири наблюдението над служителите на организацията, да сее раздори между тях и да открадне техните електронни устройства, съобщава порталът.

Според Yahoo News това внимание от страна на разузнавателната служба е предизвикано от публикуването на поредица от материали на WikiLeaks за ЦРУ под кода Vault 7. ЦРУ определи проекта като най-голямото изтичане на поверителни разузнавателни данни. Според Yahoo News поради изтичането Майк Помпео, който тогава оглавява ЦРУ, се "стремял да отмъсти" на Асандж и WikiLeaks и публично нарича организацията му "неправителствена враждебна разузнавателна служба". Това дава възможност на служителите на разузнаването да предприемат по-агресивни действия срещу WikiLeaks. Според портала няколко месеца те подслушвали и проследявали служителите на организацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във