Банкеръ Daily

Свят

COVID ваксината на "АстраЗенека" вече се казва "Ваксзеврия"

Ваксината срещу COVID-19 на компанията "АстраЗенека" е преименувана на "Ваксзеврия" (Vaxzevria). Това става ясно от документи за препарата, качени на уебсайта на Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Европейският регулатор не съобщава причината за промяна на името, но това се случва на фона на редица сигнали през последния месец от различни държави за усложнения при хора, получили ваксината на "АстраЗенека".

B лиcтoвĸaтa нa препарата вeчe ce пpeдyпpeждaвa зa cĸopoшни нeблaгoпpиятни тpoмбoeмбoлични cъбития, мaĸap и peдĸи, пocoчeни ĸaтo cтpaнични eфeĸти, ĸoитo ce нaблюдaвaт мeждy 7 и 14 дни cлeд пocтaвянe нa пъpвaтa дoзa. В лиcтoвĸaтa се пocoчвa още, чe няĸoи cлyчaи ca фaтaлни.

Днес Шведската агенция за медицински продукти посочи, че смяната на именото няма доведе до промяна в състава или действието, но специалистите по ваксинация трябва да са наясно, защото информацията за продукта, етикетирането и опаковането може да изглеждат различно. 

Шведските здравни власти уточняват, че подобно преименуване е позволено, като ЕМА са одобрили промяната на 25 март. Уточняват, че по този начин продуктът ще може да се отличава, като старото име също ще остане в употреба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във