Банкеръ Daily

Свят

COVID-19 отне живота на Колин Пауъл

Колин Пауъл

Първият чернокож държавен секретар на Съединените щати - Колин Пауъл - е починал на 84-годишна възраст от усложнения от прекаран COVID-19. Той е бил ваксиниран с две дози, съобщава семейството му във "Фейсбук". "Загубихме забележителен и любящ съпруг, баща, дядо и велик американец", пишат още близките му.

Пауъл е една от най-значимите чернокожи фигури в Америка за последните десетилетия. Той е назначен на високи позиции от трима американски президенти и получава най-високия пост за въоръжените сили на страната след получена травма по време на войната с Виетнам. 

След раняването си във Виетнам Пауъл е съветник по националната сигурност на президента Роналд Рейгън от 1987-а до 1989-а. Като армейски генерал с четири звезди е председател на Обединения комитет на началниците на щабове на САЩ от 1989-а до 1993-а по време на президентския мандат на Джордж Буш и остава на тази позиция и по време на войната в Персийския залив когато ръководените от американците военни части прогонват иракските войски от Кувейт. 

Умерен републиканец и прагматик, Пауъл обмисля възможността да се кандидатира за президент на САЩ през 1996-а, но съпругата му Алма го разубеждава заради опасения за сигурността му. През 2008-а той влиза в конфликт с републиканците с подкрепата си за президентската кампания на демократа Барак Обама.

Името на Пауъл ще се свързва винаги с противоречивата му позиция по време на съвещанието на Съвета за сигурност на ООН на 5 февруари 2003-а в подкрепа на твърденията на президента Джордж Буш, че иракският лидер Саддам Хюсеин представлява сериозна опасност за света заради запасите от химически и биологически оръжия (каквито след убийсвото му не бяха открити). По-късно Пауъл признава, че в презентацията му е имало много неточности и спорни разузнавателни данни, представени от други служби на админстирацията на Буш и представлява "мрачен момент", който "винаги ще е част от репутацията му".

Facebook logo
Бъдете с нас и във