Банкеръ Daily

Свят

Цюрих и Ротердам отрязаха турския външен министър за планирани митинги

Мевлют Чавушоглу

Властите в швейцарския кантон Цюрих отмениха планирана изява на турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, съобщава вестник "Нойе Цюрхер цайтунг", цитиран от БНР. Чавушоглу трябваше да говори пред свои сънародници в неделя. Правителството на Цюрих обаче изрази "сериозни опасения за сигурността" във връзка с планирания "мащабен митинг“ и настоя федералните власти да отменят събитието. Повод за визитата на Чавушоглу са планираните конституционни промени в Турция, които ще бъдат подложени на референдум на 16 април.

Чавушоглу е отменил и планирано събрание в Ротердам в подкрепа на предложените на референдум в Турция конституционни промени, разширяващи пълномощията на турския президент, предаде Ройтерс, като се позовава на холандската информационна агенция АНП. 

Агенцията цитира писмо, изпратено от кмета на Ротердам Ахмед Абуталеб до общинския съвет, в което той казва, че собственикът на помещението за планираното мероприятие е оттеглил разрешението то да бъде използвано за случая. Плановете на турското правителство за водене на кампания за гласуване с "да" на референдума сред турската диаспора в Германия и Холандия предизвикаха безпокойство и в двете страни.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във