Банкеръ Daily

Свят

Ципрас: Ще направим реформи, но дългъг трябва да стане поносим

Правителството в Атина ще продължи усилията си за реформи, но публичният дълг на Гърция трябва да стане поносим. Това заяви Гръцкият премиер Алексис Ципрас в реч пред Европейския парламент (ЕП).

"Гърция се превърна в лаборатория за изпробване на огрaничителни политики. Никъде другаде в Европа спасителните програми не бяха толкова тежки и продължителни, последните пет години на ограничения стопиха търпението на гърците, а не им помогнаха", каза Ципрас, който участва в днешния нагорещен до крайност дебат в Европейския парламент, посветен на кризата в неговата страна.

Ципрас влезе в залата под аплодисменти и освирквания. Той отбеляза, че оглавяването от него правителство е на власт от едва пет месеца и затова не носи отговорност за гръцката криза. "Гърция е на ръба на банкрута, защото правителствата в Атина от последните години бяха клиентелистки, проядени от корупция, позволиха неплащането на данъци", заяви той.

"Нашето правителство дойде на власт преди пет месеца, а спасителните програми са в сила от повече от пет години. Поемам пълна отговорност за събитията от последните пет месеца, но отговорността за достигането на задънената улица, в която се намираме, е основно към управлението от по-ранния период."

"Решени сме не да влизаме в сблъсък с Европа, а да променим нашето общество. Европа е на решителен кръстопът, гръцката криза само показва неспособността на еврозоната да намира трайни решения. Вярвам, че заедно ще се справим с това историческо предизвикателство", посочи Ципрас.

Според него реформите трябва да поделят товара между хората, да доведат до създаване на работни места и насърчаване на предприемачеството. Гръцкото правителство ще настоява споразумението с партньорите да покаже ясен път за излизане от кризата", каза още Ципрас.

"Искаме споразумение с партньорите си, но такова, което да ни даде знаци, че дългосрочно и трайно излизаме от кризата, да ни покаже, че има светлина в края на тунела", подчерта гръцкият премиер в изказването си пред Европейския парламент.

Ципрас съобщи, че Атина работи по подробно ново предложение и изрази увереност, че в следващите няколко дни правителството ще се справи с предизвикателствата по най-добрия за гърците и за еврозоната начин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във