Банкеръ Daily

Свят

Ципрас предаде премиерския пост на Кириакос Мицотакис

Завърши церемонията по предаването на премиерския пост в Гърция от досегашния министър-председател Алексис Ципрас на новия Кириакос Мицотакис.  Веднага след клетвата си Мицотакис отиде в резиденцията на премиера, където го посрещна Ципрас и двамата влязоха за среща на четири очи.

В президентския дворец Мицотакис пристигна, придружен от съпругата си Марева, двете си дъщери и сина си. По-рано президентът на Гърция Прокопис Павлопулос се срещна с Мицотакис и му връчи мандат за съставяне на правителство.

Имената на министрите в новия кабинет се очакват около 19 часа тази вечер.

Опозиционната партия "Нова демокрация" спечели убедително предсрочните парламентарни избори в Гърция. Партията на Кириакос Мицотакис получава между 40% от гласовете. Втора остана СИРИЗА на Алексис Ципрас с 32%. Избирателната активност е една от най-ниските в историята на Гърция - 58%.

Абсолютната победа на "Нова демокрация" дава възможност за еднопартийно правителство без компромиси. Със 158 депутати от 300-членния парламент Мицотакис владее напълно ситуацията в страната.

Пред избирателите и гръцките медии Мицотакис каза: „Ще продължа със същата скромност и упорита работа, които ме доведоха до тук. Имам дълбока вяра в неизчерпаемите способности на хората. Искам да видя отново този народ да просперира и да си възвърне самочувствието. Искам да дам на децата, които си заминаха, възможността да се върнат в нашата страна, ако решат да го направят."

След обявяването на резултатите от вота премиерът Алексис Ципрас заяви, че уважава волята на гръцкия народ и допълни, че приема присъдата на хората с високо вдигната глава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във