Банкеръ Daily

Свят

Ципрас поиска преструктуриране на гръцкия дълг

Гърция няма да бъде в състояние да изплаща дълговете си, ако не ги преструктурира, съобщи късно снощи гръцкият премиер Алексис Ципрас пред парламента. Ципрас заяви още, че ще се стреми към почтен компромис с международните кредитори, но обеща повече да няма рецесионни политики и строги мерки на икономии. Извънредната парламентарната дискусия не включваше гласуване, а само представяне на правителствения план за управление и реформи, както и изкавания на лидерите на политическите партии.

По време на речта си Ципрас призова опозиционните партии да се присъединят към националните усилия да се сложи край на икономиите. Гръцкият премиер обвини и предишното правителство на консервативния лидер Андонис Самарас за изпразването на държавната хазна и за провежданите строги мерки на икономии, които по думите му са вкарали "страната в пропастта".

Парламентарното заседание се проведе на фона на преговорите между гръцкото правителство и международните кредитори, които имат за цел постигнат споразумение относно списъка с реформи, за да може да бъде получена така необходимата за Гърция финансова помощ.

Речта на Ципрас обаче не хвърли достатъчно светлина върху детайлите на предложения списък, който по-рано вчера гръцкото финансово министерство посочи, че е изпратило на своите кредитори.

Към средата на април Атина ще трябва да изплати почти 3 млрд. евро на кредиторите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във