Банкеръ Daily

Свят

Ципрас: Неуспехът на либерализма докара крайнодесния популизъм

Неуспехът на неолибералния подход към кризата подхрани чудовището на шовинизма и на крайнодесния популизъм. Финансовият фетишизъм обтегна още повече социалноикономическото неравенство, маргинализира големи слоеве от обществото и изведе крайната десница от ролята на обвиняем в историята и от изолацията й и я  допусна на политическата авансцена. Това заяви министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас днес в Европейския парламент. Ципрас е деветият европейски лидер, който изложи пред Европарламента визията си за бъдещето на ЕС, съобщават  АНА-МПА и БТА.

"Бежанската криза просто потвърди неспособността на Европа да се развива в момент, в който голяма част от членовете й не са предани на учредителните й ценности, когато доминира логиката на изолационизма срещу сътрудничеството, на всеки сам за себе си, вместо на разпределението на тежестта. Днес отровата на омразата и ксенофобията отново извира в сърцето на Европа 70 години след глобалната трагедия на фашизма. Днес се намираме изправени не само пред възхода на някои представители на националистическата и популистката крайна десница на изборите, но и се сблъскваме с проникването на ксенофобския и шовинистическия й дневен ред в самия демократичен спектър", предупреди Ципрас, като уточни, че расизмът и ксенофобията стават водещ политически дискурс в някои традиционни консервативни сили и не само сред тях.

Пред европейските депутати гръцкият правителствен лидер представи успешния изход на страната си от спасителните програми, като същевременно подчерта допуснатите грешки при управлението както на гръцката криза, така и изобщо на финансовата криза в Европа. Сред успехите на Гърция Ципрас отдели специално място и на споразумението между Атина и Скопие.

"След 26 години на разрушително господство на национализма, успяхме заедно с премиера на Бившата югославска република Македония да обърнем страницата и да достигнем до взаимно приемливо споразумение (...), едно споразумение, което може да стане модел за разрешаване на споровете в нашия регион", каза гръцкият министър-председател.
  
В заключение гръцкият премиер призова онези, които вярват в хуманистичните идеи за солидарност и сътрудничество между народите, да загърбят различията си пред голямата опасност за Европа и да не оставят европейската идея да рухне пред разрушителния неолиберализъм и кошмара на крайната десница. За тази цел Ципрас поиска европейски решения за европейските предизвикателства - за бежанския проблем, климатичните промени, сигурността и демократичната реформа на еврозоната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във