Банкеръ Daily

Свят

Ципрас: Горд съм с Преспанското споразумение въпреки високата политическа цена

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви в интервю за телевизия ЕРТ, че Преспанското споразумение за промяна на името на Северна Македония е било тежко политическо решение, което неговите предшественици не са се осмелили да вземат, предаде агенция МИА.

"Трябва да призная, че беше смело и трудно политическо решение, с което се гордея. Гордея се и аз, и моето правителство и разбира се, сигурен съм, че е горд и тогавашният външен министър Никос Кодзиас. Ние се противопоставихме на теченията от този период, за да защитим националните интереси", каза Ципрас.

Той добави, че с Преспанското споразумение Гърция не само не е "изгубила Македония", както твърдят неговите противници, но е спечелила престиж.

Ципрас каза, че споразумението е имало отражение и политическа цена в цяла Гърция, като е хвърлило сянка върху позитивните икономически мерки на правителството.

"В ключовия период, когато страната започваше да диша, а аз като премиер за пръв път от осем години обявих позитивни мерки на международния панаир в Солун, се създаде климат на политическа конфронтация и поляризация, в която преобладаваше темата за идентичността, а не за икономиката, и бяха поставени на заден план укрепването, просперитетът и надеждата. Което значи, че /споразумението/ ни нанесе вреда. Имаше политическа цена", каза премиерът.

В същото интервю Ципрас потвърди, че предсрочните парламентарни избори в Гърция ще бъдат на 7 юли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във