Банкеръ Daily

Свят

Ципрас: Договорът от Преспа е голяма победа за Гърция

Моята страна извоюва голяма победа - с новото име Република Северна Македония се отстрани иредентизмът, който се съдържаше в тяхното конституционно име, заявява гръцкият премиер Алексис Ципрас на официалната интернет страница на гръцкото правителство, съобщи сайтът МКД. 

С договора от Преспа се предвижда преименуване на БЮРМ в  Република Северна Македония на нашия език, както се изговаря, с което се отстранява иредентизмът, който се съдържаше в тяхното конституционно име, пише на интернет страницата на правителството. 

140 страни, които днес признават нашите съседи като Македония, сега ще ги признаят като Република Северна Македония, тъй като това име е ерга омнес за всеобща употреба, се казва още в съобщението. За пръв път е предвидено нашите северни съседи в бъдеще да не могат да твърдят, че имат каквато и да било връзка с античната гръцка култура на Македония.  

Договорът също така предвижда гражданството в пътните документи на нашите съседи да не бъде само "македонско", каквото е днес, а "македонско/гражданин на Северна Македония". Гърция пък ще признае гражданството като "граждани на Северна Македония".  

Договорът от Преспа е голяма дипломатическа победа, но и голяма историческа възможност, се изтъква също така в съобщението на гръцкото правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във