Банкеръ Daily

Свят

Цялото ни внимание е насочено към България, обяви Заев

Целият ни фокус е насочен към България и всички нейни институции, предимно към българския президент Румен Радев, а също към премиера Стефан Янев, министъра на външните работи, парламента и всички институции. Ние наистина се надяваме, че през юни те ще ни подкрепят да предприемем следващата стъпка в интеграционния процес на Република Северна Македония, заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев.

Той посочи, че със София има комуникация, добавяйки, че първата среща се очаква следващата седмица на граничен пункт по повод дарение на ваксини срещу коронавирус.

„Ще разговарям с президента, при завръщането му в страната и ще мога да говоря за детайли, а нашият външен министър Буяр Османи вече влезе в контакт с министъра на външните работи на България. Преди два дни разговарях с премиера на България Стефан Янев и ние се договорихме за следващите разговори. Очакваме следващата седмица да имаме първата среща на граничния пункт”, каза Заев, цитиран от БТА.

Той изрази увереност, че ще бъде организирана среща на премиерите, външните министри, за да работят по детайлите на решението.

„Както казах, това е двустранен въпрос. Двете приятелски страни трябва да покажат рационалност в името на бъдещето, децата и бъдещите поколения. Ние трябва да намерим решение, така че Северна Македония, след шестнадесет и половина години, да може да направи следващата стъпка”, заяви Заев след представянето на план за инвестиции за периода 2021-2027 година в правителството.

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи от своя страна обясни, че Скопие работи така, сякаш през юни е единственият им шанс да решат спора с България. Той отбеляза, че към целия този спор между София и Скопие страните-членки също проявяват интерес, защото начинът, по който спорът ще бъде разрешен в бъдеще, може да създаде големи проблеми за други страни, които се присъединяват към Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във